Ivo Melchers Ivo Melchers
01/06/2023 17:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/06/2023 17:00

Veiligheid Bitcoin netwerk stijgt: hashrate bereikt nieuw hoogtepunt

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin mining fabrikant domineert met 76% van totale rekenkracht

Foto: Shutterstock/Fatiha and DN

Terwijl de bitcoin koers al een tijdje weinig positiviteit teweeg brengt bij crypto-investeerders, blijft het netwerk zich op allerlei fronten ontwikkelen. Het Bitcoin nieuws wordt de afgelopen tijd overspoeld door de nieuwe gebruiksfuncties die het netwerk inmiddels heeft bovenop de traditionele waardeoverdracht. Met de komst van de nieuwe dienst Ordinals werd het mogelijk om non-fungible tokens (NFT’s) en sinds kort altcoins te creëren en te verhandelen op de Bitcoin (BTC) blockchain. Bovendien blijft de veiligheid van het netwerk zich ook op een positieve manier ontwikkelen, wat tot uiting komt in de stijgende hashrate.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Bitcoin hashrate op nieuw record

In het eerste kwartaal zette de BTC koers zijn beste beentje voort aangezien het enorm hard de lucht in schoot. Sinds eind maart is het vuurwerk echter verdwenen, maar dat betekent niet dat het algehele netwerk zich niet ontwikkelt. Het is dus belangrijk om uit te zoomen en je niet uitsluitend te richten op de koers.

Data van BTC.com laat duidelijk zien dat de hashrate, ofwel de totale rekenkracht van het netwerk, zich in een positieve trend bevindt. Sinds de start van het jaar is de hashrate flink gestegen, wat betekent dat de concurrentie voor BTC miners toeneemt. Wanneer de hashrate stijgt, is het netwerk aantrekkelijker voor miners: zij brengen namelijk steeds meer en/of efficiëntere machines op het netwerk, wat de algehele veiligheid van het netwerk ten goede komt.

Volgens BTC.com staat de hashrate momenteel op een all-time high van 377,49 exahashes per seconde (EH/s). Om de blokproductiesnelheid en als gevolg de uitgifte van nieuwe bitcoins constant te houden, wordt de moeilijkheidsgraad ongeveer iedere twee weken bijgesteld. Gisteren werd het dan ook 3,40 procent moeilijker voor miners om een nieuw blok aan de blockchain toe te voegen.

Advertentie

Omzet BTC miners

Te midden van de enorme hype omtrent BRC-20 tokens eerder deze maand namen de inkomsten van de miners flink toe. Dit heeft te maken met het feit dat de netwerkcongestie zorgde voor een flinke toename in transactiekosten. Deze transactiekosten zijn, net als de blokbeloning, onderdeel van de inkomsten van de miners.

Inmiddels is de hype weer iets afgekoeld en als gevolg zijn de historische hoge inkomsten ook verleden tijd. Desondanks verdienen miners nog steeds behoorlijk veel in vergelijking met het gemiddelde van de afgelopen maanden.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie