Thom Derks Thom Derks
10/07/2023 05:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 17:59

Volatiele week voor bitcoin als gevolg van Amerikaanse inflatiedata?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin kan onstuimig vandaag worden door cruciale inflatiecijfers

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Het afgelopen jaar stond vrijwel volledig in het teken van de Amerikaanse inflatie en de renteverhogingen van de Federal Reserve om die inflatie te blussen. Inmiddels is het de Amerikaanse centrale bank gelukt om de consumentenprijsindex (CPI) behoorlijk omlaag te drukken. De verwachting is dat deze indicator deze week zelfs binnenkomt op 3,1 procent.

De Federal Reserve kijkt echter vooral naar de kerninflatie (CPI minus voedsel- en energieprijzen) en die komt woensdag waarschijnlijk binnen op 5,0 procent.

🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud
  • Advertentie
  • GoldRepublic

Vooruitkijken is lastig

Dat zou betekenen dat de kerninflatie ten opzichte van afgelopen maand met 0,3 procent is gedaald. Het probleem zit hem vooral in het feit dat de kerninflatie voor het verdere verloop van 2023 lastig te voorspellen is. Er gaan zelfs voorspellingen rond waarin men een kleine stijging van de kerninflatie voorziet.

Vervolgens krijgen we op donderdag ook nog de Producer Price Inflation (PPI), de inflatie voor producenten. De kern-variant daarvan komt waarschijnlijk binnen op 2,6 procent, wat ook nog steeds een stuk hoger is dan de doelstelling van de Federal Reserve van 2,0 procent.

Afbeelding

Het belangrijkste blijft echter de kerninflatie, die helaas nog een stuk plakkeriger is dan verwacht en gehoopt. Totdat het de Federal Reserve lukt om die richting de 2,0 procent te duwen, moeten we het waarschijnlijk doen met het strenge rentebeleid dat de Amerikaanse centrale bank op dit moment voert.

Advertisement

Wat betekent dit voor bitcoin?

Voor bitcoin en andere risico-assets zitten we momenteel in een lastige fase die vooral wordt gekenmerkt door onzekerheid. De Amerikaanse economie is tot op heden een stuk stabieler dan aanvankelijk werd verwacht na de agressieve renteverhogingen van de Federal Reserve, maar die stabiliteit kan plotseling wegvallen.

Het is nu vooral een kwestie van wachten totdat de inflatie terugzakt naar 2,0 procent OF wachten op de uitbraak van een recessie. Dat laatste lijkt op dit moment nog altijd het meest waarschijnlijke scenario, omdat de kerninflatie een stuk plakkeriger blijkt dan verwacht rond de 5,0 procent.

In die zin hebben we voor bitcoin te maken met een bearish/neutraal klimaat totdat de Federal Reserve in 2024 met renteverlagingen op de proppen komt en we daarna mogelijk de goedkeuring van de BlackRock ETF krijgen en natuurlijk de halving van bitcoin die voor april/mei 2024 op de planning staat.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement