Simon Bosch Simon Bosch
20/06/2023 12:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/06/2023 12:30

Grootste Bitcoin fonds leeft op door aanvraag BlackRock ETF

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Grootste bitcoin fonds ter wereld leeft op na overwinning rechtszaak

Foto: Ascannio/Shutterstock

Vorige week heeft BlackRock voor het eerst een aanvraag gedaan voor een Exchange Traded Fund (ETF) voor bitcoin (BTC). Het gaat niet om zomaar een fonds, maar om een zogenaamde ‘spot-ETF’. In de Verenigde Staten is nog geen enkel bitcoin-fonds van dat type goedgekeurd, maar de crypto-markt is blij met de aanvraag. Dat is te zien aan een enigszins vergelijkbaar fonds van Grayscale.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

BlackRock fonds misschien beter dan GBTC

Grayscale heeft een groot aantal investeringsfondsen in de vorm van ‘trusts’. Voor bitcoin heeft het bijvoorbeeld GBTC. Deze rechtsvorm lijkt enigszins op een Exchange Traded Fund, maar toch zien investeerders een ETF als superieur.

Voor GBTC geldt namelijk dat je jaarlijks 2% van de waarde van je investering af moet staan aan Grayscale omdat het fonds actief beheerd wordt. Van sommige actief beheerde ETF’s liggen de kosten een stuk lager, zo liggen die van ARK Invest allemaal onder 1%.

Maar het fonds van BlackRock is een zogenaamde spot-ETF. Dat zou kunnen betekenen dat het zo goed als passief beheerd wordt. Dat zou de kosten voor investeerders mogelijk bijna naar nul kunnen brengen.

Ondertussen bestaat er een flinke kans dat het nieuwe fonds wél wordt goedgekeurd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Dat zou een primeur zijn voor de VS, want de SEC heeft al talloze spot-ETF’s afgewezen.

Ook is volgt GBTC niet één-op-één de bitcoin prijs. In plaats daarvan is de koers sterk gecorreleerd. Dat betekent dat de voor de koers van GBTC een premium (in bullmarkten) of een korting geldt. Als het fonds van BlackRock goedgekeurd wordt, dan zal dit niet het geval zijn. Een spot-ETF moet namelijk exact de reguliere koers volgen.

Advertentie

GBTC stijgt door BlackRock ETF

Maar opvallend genoeg heeft Grayscale momenteel weinig last van het BlackRock-nieuws. Sterker nog, de koers van GBTC steeg na de lokale bodem van afgelopen donderdag met ruim 24%. Wel heeft zich aan het einde van vrijdag een enorme wick gevormd, wat mogelijk aangeeft dat er ook veel is verkocht.

De stijging zou verklaard kunnen worden door Grayscales pogingen om GBTC om te toveren tot een spot-ETF. Tot nu toe heeft het hier geen succes mee, wat resulteerde in een rechtszaak tegen de SEC. Nu BlackRock een goede kans maakt is het mogelijk dat Grayscale de rechtszaak tegen de SEC zal winnen. Dat is in ieder geval waar het crypto-investeringsfonds North Rock Digital op hoopt.

Toch lijken investeerders nog niet echt overtuigd te zijn van de opwaartse trend in bitcoin. Volgens Coinglass geldt momenteel een korting voor GBTC van maar liefst 52,76%.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, 'een goed teken'
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, koers reageert
Advertentie