Thom Derks Thom Derks
09/03/2023 13:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/03/2023 13:00

Grayscale CEO optimistisch over Bitcoin ETF rechtszaak tegen SEC

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
CEO de Grayscale: optimista ante demanda contra la SEC por Bitcoin ETF

Foto: K.unshu/Shutterstock

Grayscale beheert met de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) het grootste bitcoin (BTC) fonds ter wereld. Het probleem met GBTC is dat de aandelen van het fonds al enige tijd onder de marktwaarde van de bitcoin handelt. Op het moment van schrijven loopt die korting zelfs op tot ruim 34 procent en daar wil Grayscale verandering in brengen door het fonds in een exchange-traded fund (ETF) om te toveren.

Ongekende dag voor bitcoin ETF’s: meer dan $400 miljoen instroom
Ongekende dag voor bitcoin ETF’s: meer dan $400 miljoen instroom

Nog geen spot bitcoin ETF

Tot nu toe is dat echter geen daverend succes. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) zit momenteel nog niet te wachten op een spot bitcoin-ETF. Om die reden zijn tot nu toe alle aanvragen voor dergelijke beleggingsproducten afgewezen, ook die van Grayscale.

Grayscale laat het daar echter niet bij zitten, want het bedrijf van CEO Michael Sonnenshein is een rechtszaak gestart om alsnog een spot bitcoin-ETF af te dwingen. Na een eerste hoorzitting is Sonnenshein optimistisch gestemd over het mogelijke oordeel van de rechter in de zaak tussen Grayscale en de SEC.

Gedurende een lange periode was het standpunt van de SEC dat de markt voor bitcoin nog niet volwassen genoeg was voor ETF-producten. Hoewel dat frustrerend was voor Sonnenshein, kon hij zich daar in ieder geval nog wel in vinden.

“Er was geen disbalans in de producten die op de markt kwamen”, aldus Sonnenshein aan The Block. Daar kwam verandering in toen Teucrium een bitcoin futures product op de markt bracht onder de Securities Exchange Act van 1934.

Advertentie

Onduidelijk waarom SEC blijft afkeuren

Voordat Teucrium zijn bitcoin futures-ETF op de markt bracht onder de stokoude Securities Exchange Act van 1934, werden alle bitcoin futures producten onder de Investment Company Act van 1940 op de markt gebracht. Sonnenshein is van mening dat de SEC door deze toelating geen goede argumenten meer heeft om een spot bitcoin-ETF tegen te houden.

“Als de SEC comfortabel genoeg is met bitcoin futurescontracten om een bitcoin futures-ETF op de markt te brengen, dan moeten ze dat ook zijn met de onderliggende spotmarkt.”

Aldus een enigszins gefrustreerde Sonnenshein. Als het aan Sonnenshein ligt heeft Grayscale dus een goede kans om deze rechtszaak in zijn voordeel te beslechten en straks als een van de eersten een spot bitcoin-ETF op de markt te brengen. Dat zou de markt ook een enorme boost kunnen geven, omdat dit bitcoin toegankelijk maakt voor een gigantische groep beleggers.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom Derks is redacteur bij Crypto Insiders sinds januari 2019. Hij heeft Rechten gestudeerd in Leiden en Economie in Amsterdam. Thom’s persoonlijke interesse in (macro-)economische ontwikkelingen, met name bitcoin, leidde hem naar de wereld van cryptonieuws. Zijn fascinatie voor digitale schaarste, zoals bij bitcoin, inspireerde zijn carrière. Thom’s expertise ligt in de economische aspecten van bitcoin en hij ziet de toekomst van cryptocurrency vooral in de groei van bitcoin als waardeopslag.

Net binnen
Trending
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Advertentie