Thom Derks Thom Derks
20/12/2022 09:56 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/12/2022 09:56

Grayscale koopt GBTC aandelen terug als bitcoin ETF mislukt

Nieuws
DCG verkoopt aandelen van bitcoin en ethereum Grayscale fondsen

Foto: Rcc_Btn / Shutterstock.com

Als we een aandeelhoudersbrief van 10 december van Grayscale Investments CEO Michael Sonnenshein mogen geloven, dan overweegt de vermogensbeheerder om aandelen van de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) terug te kopen. Dit is enkel en alleen een optie als de conversie van GBTC naar een spot bitcoin exchange-traded fund (ETF) faalt.

Litecoin (LTC) toont stabiliteit en kan binnenkort met 50% stijgen

Problemen bij de bitcoin vermogensbeheerder

Het probleem met GBTC is dat de aandelen van het fonds momenteel met een korting van ruim 40 procent handelen op de koerswaarde van de bitcoin in het fonds. Op het moment van schrijven heeft GBTC ruim 10,68 miljard dollar aan bitcoin (BTC), maar zijn de aandelen van het fonds slechts 5,48 miljard dollar waard.

In theorie kun je op die manier dus met korting bitcoin kopen bij GBTC. Om dat probleem op te lossen en investeerders te compenseren, wil GBTC het fonds omzetten in een ETF. Dat zou het mogelijk maken om de koers gelijk te trekken en bitcoin te verkopen als dat nodig is.

Met de huidige structuur van het fonds mag dat niet en kan het alleen maar bitcoin aankopen. Zodra er meer en meer mensen uit het fonds willen stappen, zakt de waarde van de aandelen dus steeds verder weg ten opzichte van de marktwaarde van de bitcoin.

Je zou kunnen zeggen dat dit een reëel beeld geeft van de waarde van bitcoin op dit moment. Er bestaat een mogelijkheid dat de bitcoin koers een tik krijgt als GBTC de mogelijkheid krijgt om zijn bitcoin te verkopen als het goedkeuring krijgt om te converteren naar een spot bitcoin ETF. Het kan ook het tegenovergestelde effect hebben, de martkt wacht immers al jaren op een dergelijke spot bitcoin ETF.

Advertentie

GBTC aandelen terugkopen

Mocht het van de rechter geen toestemming krijgen om GBTC om te toveren tot een spot bitcoin ETF, dan wil het aandelen in het fonds terugkopen. Dat is een manier om de waarde van de aandelen op de markt op te vijzelen en de scheefgetrokken koers weer wat recht te trekken.

Dat zou voor zowel de Securities and Exchange Commission (SEC) als de aandeelhouders een opluchting zijn. Voor de SEC vormt het een opluchting, omdat daarmee de druk om GBTC als spot bitcoin ETF goed te keuren weer enigszins wegvalt.

Momenteel loopt er namelijk ook een rechtszaak tussen Grayscale en de SEC die over precies dit onderwerp gaat. Middels de rechter hoopt Grayscale af te dwingen dat het een spot bitcoin ETF op de markt mag brengen in de Verenigde Staten.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie