Volgens deze experts is Google’s ‘kwantumcomputer’ vooralsnog geen dreiging voor bitcoin (BTC)

Vorige week kondigde Google in een paper aan dat het voor het eerst “quantum supremacy” heeft bereikt door een computer te bouwen met kwantumtechnologie die vele malen sneller is dan conventionele computers.

Google beweert dat zijn kwantumprocessor, de 54 qubit Sycamore, een probleem in 200 seconden heeft opgelost waar momenteel de snelste supercomputer 10.000 jaar over nodig zou hebben. IBM beweerde echter kort daarna dat zijn snelste supercomputer, Summit, deze berekening in 2,5 dagen kan uitvoeren en dat Google dus nog niet echt kwantumsuperioriteit heeft bereikt.

Toch had Google’s aankondiging gelijk een grote impact op de cryptocurrency markt. De koers van bitcoin (BTC) daalde met meer dan $500 op dezelfde dag. De reden hiervoor is dat men zich zorgen maakt dat op een dag kwantumcomputers zo krachtig zijn dat zij de encryptie van cryptocurrencies kunnen doorbreken. Een grote groep crypto-experts meldt echter dat de markt zich hierover vooralsnog geen zorgen hoeft te maken.

Het is nog niet zover

Mati Greenspan, marktanalist bij handelsplatform eToro, meldt dat Samson Mow, CSO van Blockstream, tijdens de Litecoin Summit op 28 oktober zei dat het nog tientallen jaren kan duren voordat kwantumcomputers sterk genoeg zullen zijn voor het doorbreken van deze encryptie:

We zitten nu op 53 qubits, maar we zouden ongeveer 3.000 qubits en dan nog een miljoen nodig moeten hebben om iets zinvols te kunnen doen.

In de tijd dat we kwantumcomputers ontwikkelen, zullen ASIC’s ook vooruitgang boeken.

Zelf zei Greenspan al eerder dat de kwantumcomputers nog lang niet sterk genoeg zijn. David Bernardo, professor bij de IT Universiteit van Copenhagen, zegt dat ook kwantumcomputers nog vele malen krachtiger moeten worden voordat ze door de encryptie heen kunnen komen:

Als men de handtekening-encryptie die in bitcoin (en andere cryptocurrencies) wordt gebruikt, wil doorbreken, heeft men een kwantumcomputer nodig die tientallen miljoenen qubits kan verwerken en zo’n berekening urenlang aankan.

Ook Vitalik Buterin, medeoprichter van Ethereum, ziet vooralsnog geen dreiging en maakt een vergelijking tussen waterstofbommen en kernfusie waaraan hij toevoegt:

Het is bewijs dat het fenomeen bestaat en dat er vermogen uit kan worden gehaald, maar het is nog te ver weg om ook gebruikt te kunnen worden voor nuttige dingen.

Patrick Dai, CEO van Qtum, gelooft dat gemakkelijkere encrypties dan die van bitcoin eerst doorbroken zullen worden wat de gemeenschap zal waarschuwen dat het tijd is voor verandering:

Het breken van SHA-256 is niet iets dat van de ene op de andere dag gebeurt. We zullen veel waarschuwingen krijgen. Uiteindelijk zullen miners de prijs betalen wanneer de overstap plaatsvindt, omdat ze vastzitten met incompatibele hardware, maar bitcoin zal blijven doorgroeien.

Kwantumcomputers kunnen juist helpen

Andreas Antonopolous, bekend bitcoin (BTC) bull, zegt in een YouTube video dat kwantumcomputers totaal geen impact zullen hebben op bitcoin. Scott Aaronson, kwantumtheoreticus aan de Universiteit van Texas, schrijft in een blogpost dat kwantumcomputers zelfs kunnen helpen met het verbeteren van de onderliggende technologie.

Als bitcoins encryptie (SHA256) uiteindelijk toch doorbroken kan worden met kwantumcomputers, dan is er alsnog de mogelijkheid voor een zogenaamde softfork waarbij het SHA256 algoritme omgezet kan worden in SHA512 wat het doorbreken van de encryptie nog vele malen moeilijker zal maken. Zo zijn er nog meer methodes.

Crypto Insider David zegt dat de stier weer terug is in zijn nieuwste uitgebreide wekelijkse bitcoin (BTC) koersanalyse! Benieuwd naar zijn opinie en verwachtingen? Lees zijn analyse dan hier.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Vergelijk de beste bitcoin aanbieders
Ad
SATOS
€30.408,90 Kopen
1
Bitvavo
€29.893,50 Kopen
2
Litebit
€30.109,30 Kopen
3
Bitcoinmeester
€30.112,00 Kopen
Meer nieuws

Bitcoin fondsbeheerder Grayscale groeide met maar liefst 900% in 2020 en blijft in 2021 veel inkopen

Grayscale Investments, de grote Amerikaanse cryptocurrency vermogensbeheerder, heeft een zeer succesvol 2020 achter de rug. De totale hoeveelheid van assets under management (AUM) is...

Bitcoin (BTC) consolideert verder en levert in op altcoins, deze top 10 altcoin kan als enige stijgen

De koersen van de top 10 cryptocurrencies kleuren vandaag over het algemeen rood maar een van de altcoins kan alsnog flink stijgen. Daarnaast ontbreekt...

DeFi update: Volumes breken records en OCC hoofd Brian Brooks zegt dat banken zich moeten klaarmaken

De decentralized finance (DeFi) markt begint weer hard te groeien. Volgens DeFi Pulse zit nu voor het eerst meer dan $23 miljard aan cryptocurrencies...

Aantal bitcoin (BTC) wallets met meer dan 1.000 BTC bereikt nieuw hoogtepunt, wat zegt dit?

De bitcoin (BTC) adoptie is zich in volle gang aan het ontwikkelen. Naast het feit dat er onder andere in Nederland steeds vaker gezocht...

Bitcoin schuldeisers in Mt. Gox rechtszaak krijgen optie voor een schikking, wat houdt dit in?

Schuldeisers in de rechtszaak omtrent de failliete cryptocurrency-exchange Mt. Gox krijgen de mogelijkheid om (een deel van) hun bitcoin (BTC) te ontvangen voordat de...

Polkadot (DOT) 100% in de plus, EOS (EOS) oprichter stapt op en meer nieuws van deze week

De week zit er alweer op! Er is veel gebeurd, van een hevige correctie van de koersen tot een nieuwe binnenkomer in de top...