David van Ineveld David van Ineveld David van Ineveld
28/10/2019 11:18 8 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/08/2023 15:38 Columns

Bitcoin (BTC) koers weekanalyse: De stier is terug!

icon-columns
Columns
wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveld_de_stier_is_terug

Wat een week! Heerlijk gewoon. Nadat de bitcoin (BTC) koers initieel uit het kanaal naar beneden brak tot een niveau van ongeveer $7.500 en even later naar een dieptepunt van $7.296 op cryptocurrency exchange Coinbase, werd ik verrast door het lage volume. Een break naar beneden uit het kanaal waar de koers zich in begaf gaat normaliter gepaard met hoog volume en dat is tevens ook een bevestiging van het technisch patroon. Dit heb ik overigens afgelopen week ook besproken in het meest recente Knowledge-on-Demand-rapport dat werd gepubliceerd in onze members-omgeving. Maar goed, terug naar de koers van bitcoin. Ik zei het al in ons gratis discussiekanaal op Telegram: dat een break naar beneden met dit lage volume laat zien dat de bears zich op glad ijs begeven, maar dat we tegelijkertijd ook voorzichtig dienden te zijn omdat er ook geen leven van de bulls te bespeuren was. Ik gaf aan dat ik minimaal wilde zien dat de koers zich weer terug in het kanaal van $7.700-$8.400 zou begeven om de bulls weer wat bullish momentum te geven en dat ik nog steeds vasthield aan mijn stelling dat een break door de 200 dagen moving average (MA) echt een minimale vereiste is voor een langdurige rally (in mijn column van afgelopen week beschrijf ik aan het einde waarom ik een break door de 200 dagen MA zo belangrijk vind).
Maar goed, dan gebeurt het ineens; de bulls komen in beweging! Het is vrijdag 25 oktober en om 12 uur ’s middags schiet de koers omhoog tot net onder de $7.700. “Niet gek” deel ik nogmaals in de Telegram-groep want het was te verwachten dat de onderkant van het kanaal van de afgelopen tijd gaat fungeren als een weerstand. We moeten het kanaal in want tot nog toe kan het ook zomaar de zoveelste mislukte rally zijn. Een strategische stop-limit (long) order net boven de $7.700 met een stop-loss net onder het niveau van de $7.700 leek mij geen gek idee, want mocht de koers weer terug het kanaal in gaan dan verandert ineens het plaatje van overwegend bearish naar bullish! In dit geval zouden we namelijk zien dat de bears een mislukte poging uit het kanaal naar beneden (met laag volume) hadden gemaakt en dat de bulls de controle terug hadden genomen. Dit, tezamen met de momentum-indicatoren op de wekelijkse grafiek, zou het geheel aantrekkelijk maken.
Maar dan gebeurt het ineens. Het is nog steeds vrijdag 25 oktober en de klok slaat 17:00 uur. De bulls komen massaal in beweging en de koers schiet door de $7.700. En niet zomaar, nee met een gigantisch volume. Ik had niet het nieuws bekeken maar het mooie is dat dit ook niet hoeft. De richting en het volume vertellen eigenlijk alles al en voor de mensen die dit voor het eerst meemaken kan dit een leerzame les zijn. De koers begaf zich nog onder de 200 dagen MA, maar in onze Telegram-groep deelde ik dat de race zo goed als gelopen was en dat het slechts een kwestie van tijd zou zijn voordat de 200 dagen MA zou worden gebroken, want een momentum als dit kun je vergelijken met een containerschip dat op gang is gekomen: die stop je niet zomaar! Een andere manier om dit te begrijpen is om in te zien dat informatie zich niet op één moment verplaatst. Ook al kan het snel gaan, dan gaat het nog steeds geleidelijk. De golf van informatie verspreidt zich dus als een olievlek over de wereld. Overal gaan alerts af of appen en bellen mensen elkaar, en aan de hand daarvan worden nieuwe koop-/verkooporders geplaatst en daarnaast zijn er ook nog eens de trading bots die als gevolg van de prijsactie een versterkend effect kunnen creëren. 
Initieel vond de koers even een weerstand bij de 200 dagen MA, dit was niet meer dan gezond en normaal, maar zoals ik al aangaf leek het mij zeer sterk dat we hier zouden stoppen. Daarvoor was al te veel gebeurd. En dan gebeurt het, in de nacht van 25 op 26 oktober breekt de koers ook het niveau van de 200 dagen MA en schiet regelrecht naar een hoogtepunt van $10.540(!) op Coinbase. Een rally van meer dan 40% in slechts enkele uren en daarmee plaatst deze rally zich in de top 3 van sterkste rallies uit de geschiedenis van bitcoin. De vorige twee rallies met een dergelijke koerswinst waren toen de koers nog op $0,40 en $5,65 stond. 
Na het hoogtepunt op $10.540 is de koers uiteraard teruggezakt. Initieel vonden we support op de $9.500 (een belangrijke weerstand en support-zone van de afgelopen tijd), maar vervolgens zakte de koers toch iets verder weg naar een niveau van $9.102 op Coinbase. Laten we maar gewoon direct de grafiek erbij pakken om te zien waar we naar dienen te kijken en wat we mogelijk kunnen verwachten!
wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveld_de_stier_is_terug_afbeelding1Afbeelding 1: dagelijkse bitcoin (BTC) grafiek op Coinbase
In bovenstaande afbeelding 1 heb ik de dagelijkse grafiek van bitcoin weergegeven en hierop is goed te zien hoe de koers na een enorme rally tot $10.540 een vrij scherpe retrace heeft gemaakt, maar support vond op niets minder dan… De 50 dagen MA! (zwarte lijn) Dit is echt heel goed beste lezers! Ik beschrijf al weken dat enkel een break door de 200 dagen MA en vervolgens een bevestigd support op dit niveau een goede basis kan vormen voor een duurzaam vervolg van de rally die we hebben gezien van februari tot juni dit jaar. En dat is exact wat er op dit moment aan het gebeuren is. Sterker nog, in plaats van dat de koers enkel door de 200 dagen MA breekt en hier haar support vindt, is de koers een stap verder gegaan en heeft het de 50 dagen MA ook gebroken en vindt juist support op dit niveau. Herinneren jullie je nog hoe de 50 dagen MA de magic line was van de laatste rally van $3.500 tot $14.000? De magic line is weer terug en zou de koers van bitcoin nog wel eens tot een nieuwe yearly high of all time high kunnen stuwen!

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Death cross?

Vorige week beschreef ik nog dat er een death cross aan zat te komen omdat de 50 dagen MA op het punt stond de 200 dagen MA te kruisen naar beneden. Door de ongelofelijke actie van afgelopen week en het feit dat de koers zich op dit moment begeeft boven de 50 dagen MA is de kans groot dat de 50 dagen MA de 200 dagen MA slechts licht aantikt maar niet echt zal kruisen. Een vereiste hiervoor is dus wel dat de koers boven de 50 dagen MA blijft. 

Advertentie

200 dagen MA moet stand houden!

De grafiek ziet er enorm bullish uit en met de rally van afgelopen week is de basis voor een nieuwe bull run gelegd, maar er is één heel belangrijke voorwaarden. De 200 dagen MA moet standhouden als support en uiteraard het liefst de 50 dagen MA ook. Mocht de 50 dagen MA breken (want die komen we het eerst tegen), dan zou dat een scheurtje zijn in de fundering en mogelijk het vertrouwen van de bulls weer wat beschadigen. Mocht echter vervolgens de 200 dagen MA ook breken dan is het alle hens aan dek, want dan zou de rally van afgelopen week een enorme fake out zijn. Dat zou, in combinatie met de death cross die dan wel plaats zou vinden, het geheel toch wel naar maken om het maar voorzichtig uit te drukken. 
Maar goed, zo ver is het uiteraard helemaal niet en het valt niet te ontkennen dat het geheel en de grafieken op dit moment er enorm bullish uit zien. Ik wil enkel onderstrepen hoe belangrijk het is dat de 50- en 200 dagen MA standhouden op dit moment.
wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveld_de_stier_is_terug_afbeelding2Afbeelding 2: wekelijkse bitcoin (BTC) grafiek op Coinbase
Wat betreft de weerstanden die we tegenkomen zodra de rally zich verder vervolgt hebben we de $9.500, $10.000 en $10.500. Een bijzonder detail is dat de weerstand op de $10.000 ongeveer samenvalt met de 21 weken MA en dit is uiteraard ook een zeer belangrijke trendlijn (oranje lijn in afbeelding 2). Als gevolg van de rally van afgelopen week is de 21 weken MA wel weer upward sloping, maar op de wekelijkse grafiek is goed te zien hoe ook deze MA als weerstand gold afgelopen week. Een break door de 21 weken MA zou in mijn optiek de weg helemaal vrij maken voor een nieuwe yearly high, want dan zijn alle belangrijk MA’s naar boven toe gebroken.
De actie is terug en er belooft een hoop te gebeuren de komende weken. Voor nu is het belangrijk dat de 200- en 50 dagen MA standhouden en dat deze niveaus als een goed support gaan fungeren. Daarnaast hoop ik dat men ziet hoe belangrijk het volumespel is in de wereld van technische analyse. Stel het voor als de waterdruk in een tuinslang: hoog volume is een hoge waterdruk, laag volume is een miezerig straaltje. Doe er je voordeel mee want zeker afgelopen week was het een katalysator bij de trendomkeer en dat zal nog veel vaker gebeuren in de toekomst.
Wil je meer van mijn geschreven stukken lezen, wekelijks een door mij opgenomen macro update van de markt op beeld, trading signals, uitgebreide uitleg en meer ontvangen? Surf dan naar https://members.crypto-insiders.nl en meld je aan als lid. Probeer de eerste maand gratis!
Tot volgende week!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
David van Ineveld

David is een ervaren investeerder in aandelen, obligaties, derivaten, cryptocurrencies en NFT’s. Tevens is David aandeelhouder van de Amsterdamse Investeringsmaatschappij Catena Investments en een groot voorstander van een schuldenvrij leven, een fysiek gezonde levensstijl en het beleven van zoveel mogelijk avonturen. Overdreven lekker leven is zijn motto! Op zijn YouTube kanaal (David van Ineveld) deelt hij zijn kennis, inzichten en ervaring omtrent het investeren, maar ook over andere onderwerpen waar hij dagelijks veel mee bezig is en waar hij het eindeloos lang over kan hebben! Daarnaast kun je David ook volgen op Instagram @davidvanineveld. David deelt een tot twee keer per week een video dus vergeet je niet te abonneren op zijn kanaal zodat je altijd als eerste op de hoogte bent van een nieuwe upload. Het is een goede investering 😉

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Columns nieuws

Bitcoin koers schiet omhoog door slecht Amerikaans economisch nieuws
Bitcoin koers schiet omhoog door slecht Amerikaans economisch nieuws
Column
Thom Derks
Columns
Bitcoin koers schiet ruim $2.000 omlaag - wat is er gebeurd?
Bitcoin koers schiet ruim $2.000 omlaag – wat is er gebeurd?
Column
Thom Derks
Columns
Bitcoin koers stijgt, maar dit vormt een gigantische dreiging
Bitcoin koers stijgt, maar dit vormt een gigantische dreiging
Column
Thom Derks
Columns
Advertentie