Simon Bosch Simon Bosch
20/07/2022 10:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/07/2022 10:00

Vorige week was 3e week met laagste crypto volumes sinds 2020

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Vorige week was 3e week met laagste crypto volumes sinds 2020

Foto: whiteMocca/Shutterstock

De berenmarkt heeft de prijzen van cryptocurrencies als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) hard laten dalen. De marktwaarde van alle crypto is van de top tot de bodem al met meer dan 70% gedaald, en veel altcoins zijn nog harder gedaald. Maar of de bodem al is geweest valt over te twisten. Een nieuw onderzoek van CoinShares toont een wisselend beeld.

Bitcoinland El Salvador zet unieke stap, zet hotel op de blockchain
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Derde week met lage volumes

CoinShares’ hoofd van onderzoek James Butterfill plaatste op Medium een blogartikel over de lage volumes. Het gaat om ‘digital asset investment products’, oftewel om beursgenoteerde financiële producten en niet om volumes op crypto-exchanges.

De week van 20 juni zag juist enorme outflows, maar sindsdien is het erg stil. In de hierop volgende week kwam het volume niet eens boven de 100 miljoen dollar uit. Maar de afgelopen twee weken was het volume nog lager, zo lag dat van vorige week op maar 12 miljoen dollar. Al met al zijn de volumes sinds oktober van 2020 niet zo laag geweest.

Maar het blijkt dat 15 miljoen dollar vorige week naar financiële producten ging die short zijn op de markt, waarbij je speculeert dat de prijs gaat dalen. Die 15 miljoen USD zijn ook inflows, maar positief kun je het niet noemen. Verder was er 2,6 miljoen dollar aan outflows uit overige crypto-producten. Netto gezien is er dus geld vertrokken, en er wordt ook gespeculeerd op een nog verder dalende prijs.

Advertentie

Is het de bodem of nog een top?

Je kunt deze informatie op twee manieren interpreteren. Allereerst kan dit duidelijk aangeven dat we een bodem hebben bereikt en dat de markt gaat stijgen. Vorige maand schreven we over hoe een berenmarkt verloopt. Er zijn drie fasen, en de laatste fase herken je aan een laag volume en een sentiment dat niet om aan te zien is. Je zou kunnen zeggen dat we nu in die fase zitten.

Ook zijn er procentueel gezien veel mensen die short zijn, én er zijn nog steeds outflows. Dat betekent dat er bijna niemand long is. Iedereen zit dus aan één kant van de boot. Dat geeft aan dat er ruimte is voor koersstijgingen.

Aan de andere kant kan short gaan gebruikt worden om prijzen omlaag te forceren. Dat zag je bijvoorbeeld begin 2018, toen het net mogelijk was om short te gaan op bitcoin met futures. Bovendien kwam het volume van vorige week nog steeds van mensen die verkochten. Een wisselend beeld dus.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie