Thom Derks Thom Derks
03/04/2024 10:53 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/04/2024 10:02

Wat de explosieve groei in technologie aandelen betekent voor bitcoin

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Wat de explosieve groei in technologie aandelen betekent voor bitcoin

Foto: Marko Aliaksandr/Shutterstock

De Amerikaanse technologiesector lijkt in een zogeheten financiële zeepbel te verkeren. Deze ‘bubbel’ in Amerikaanse tech-aandelen begint langzamerhand historische vormen aan te nemen.

Momenteel is de verhouding tussen tech-aandelen en de S&P 500 op twee standaardafwijkingen boven zijn historische gemiddelde terechtgekomen. Zelfs tijdens de befaamde DOTCOM-bubbel piekte deze statistiek op 1,6 standaardafwijkingen boven het gemiddelde.

Is er sprake van een gigantische bubbel? En moeten we ons zorgen maken over de bitcoin koers?

Crypto Rewind: Ripple krijgt gigaboete, EU schrapt omstreden cryptowet
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Tech-aandelen domineren de beurs sinds 2008

Sinds 2008 doen tech-aandelen het al beter dan de S&P 500. De Nasdaq 100 behaalde sinds de Kredietcrisis een rendement van 1.167% terwijl het voor de S&P 500 om 667% ging. Door de opkomst van kunstmatige intelligentie is het verschil tussen de twee alleen maar verder toegenomen.

Je zou kunnen stellen dat er sprake is van een bubbel, maar dat is natuurlijk niet gegarandeerd. Het kan simpelweg de realiteit zijn dat we naar een wereld gaan die wordt gedomineerd door tech-bedrijven. Ons leven speelt zich in toenemende mate af in de digitale wereld en die trend lijkt niet zomaar te veranderen.

Is het tijd voor een correctie of zal deze trend de komende jaren nog doorzetten?

Advertentie

Wat betekent deze ontwikkeling voor de bitcoin koers?

Bitcoin en de Amerikaanse techbeurs vertonen al jaren een hoge correlatie. Dat betekent dat ze over het algemeen in tandem bewegen. Als de bitcoin koers stijgt, dan is de kans groot dat ook de Amerikaanse Nasdaq 100 in de lift zit.

Het lijkt erop dat investeerders bitcoin grotendeels als een tech-aandeel behandelen. Mocht de bubbel barsten, dan kan dat in theorie grote gevolgen hebben voor de bitcoin koers.

Er is ook een andere verklaring voor het verhaal. Bitcoin en tech-aandelen zijn namelijk niet de enige assets die goed presteren.

Ook de goudkoers breekt momenteel uit en hetzelfde geldt voor zilver. Het lijkt erop dat investeerders momenteel op alles springen wat de overheid niet kan bijdrukken.

Waarom? Waarschijnlijk omdat steeds meer mensen constateren dat de Amerikaanse staatsschuld oogt als een onoplosbaar probleem. Het betekent er steeds meer dollars “geprint” moeten worden om de Amerikaanse overheid en de economie in leven te houden.

Het resultaat daarvan is natuurlijk dat de relatieve waarde van de dollar ten opzichte van schaarse assets daalt. Hoe sneller die ontwikkeling gaat, hoe meer behoefte investeerders krijgen om zich te verstoppen in assets met een natuurlijke schaarste.

Wat dat betreft lijkt bitcoin, met zijn gelimiteerde aanbod van 21 miljoen eenheden, een heel aantrekkelijk eindstation voor een flinke bak aan kapitaal. Hetzelfde geldt voor goud, aandelen, zilver, vastgoed, aandelen, kunst, horloges en andere assets met een natuurlijke schaarste.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie