Roy van Krieken Roy van Krieken
16/03/2022 20:10 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/03/2022 20:10

Wat gebeurt er met je bitcoins als je overlijdt?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Wat gebeurt er met je bitcoins als je overlijdt?

Foto: Rattana.R/Shutterstock

Het is misschien een wat lugubere vraag, maar toch maken veel crypto investeerders zich er enigszins zorgen om. Wat gebeurt er met je crypto vermogen als je komt te overlijden? In veel gevallen zullen de cryptocurrencies op de wallet van een overleden persoon voor altijd verloren gaan, maar dit hoeft natuurlijk niet. Belangrijk hiervoor is dat investeerders zich op een onverwachts tragisch moment voorbereiden.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin erfenis

Volgens een onderzoek dat een tijdje terug werd gedaan heeft een overgrote meerderheid van de crypto investeerders wel eens nagedacht over wat er gebeurt met hun investering als ze plotseling zouden overlijden. Zeker 89% van de ondervraagden in het onderzoek gaf aan hier mee bezig te zijn geweest. Niemand in het onderzoek stelde dat zij zich hier totaal geen zorgen om maakten. Het is duidelijk dat deze vraag leeft onder crypto investeerders.

Opmerkelijk is echter dat slechts 23% van de ondervraagden ook daadwerkelijk een gedocumenteerd plan ter voorbereiding op een dergelijk tragisch scenario had. Veelal kan dit verklaard worden met zelfgenoegzaamheid, maar er zijn ook een aantal andere belangrijke factoren op te merken. Zo zijn er simpelweg bijna geen diensten die een ‘crypto erfenis’ regelen. Wellicht dat hier op den duur verandering in komt. Zo zijn er al enkele crypto exchanges dit soort diensten ontwikkelen.

Verloren BTC

In het geval een crypto investeerder niet van tevoren zijn of haar zaakjes heeft geregeld en komt te overlijden dan zullen de cryptocurrencies in het bezit voorgoed verloren gaan. Als iemand de toegang tot zijn wallet mee naar het graf neemt is er geen mogelijkheid om deze weer terug te krijgen. De cryptocurrencies op de wallet zullen dan voorgoed verdwenen zijn.

Volgens een onderzoek van Coincover is er ondertussen al een astronomische hoeveelheid bitcoins (BTC) uit de circulatie verdwenen. Het onderzoek geeft aan dat er in 2020 al meer dan 4 miljoen BTC vaststaat in wallets waarvan de eigenaar niet meer de toegang heeft. Deze bitcoins hebben vandaag de dag een marktwaarde van tenminste $160 miljard. Wellicht dat dit getal in 2022 nog veel verder is gegroeid.

Om te voorkomen dat zuurverdiend crypto vermogen verloren gaat tijdens een onverwachts overlijden is het daarom voor elke crypto investeerder aan te raden eens na te denken over deze kwestie. Een ongeluk kan in een klein hoekje zitten.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie