Thom Derks Thom Derks
25/07/2023 05:43 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 18:46

Whales verantwoordelijk voor 41 procent van de beurs-instromen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin whales slaan in: grote beurs ziet laagste voorraad in 9 jaar

Foto: Paul S. Wolf/Shutterstock

Als we de gegevens en data van Glassnode mogen geloven zijn whales (1.000 bitcoin of meer) op dit moment het meest speculatieve cohort binnen de bitcoin-gemeenschap. “De dominantie van whale instroomvolumes naar beurzen is significant en goed voor 41 procent van het totaal. Van die 41 procent gaat meer dan 82 procent richting Binance, de grootste beurs van de industrie”, aldus Glassnode.

Amerikaanse inflatiedata stuurt bitcoin koers duizenden dollars omhoog
Amerikaanse inflatiedata stuurt bitcoin koers duizenden dollars omhoog

Speculatieve whales

Wat Glassnode ook ziet in de data is dat veel van deze actieve whales kwalificeren als korte-termijn holders. Die zijn entiteiten die hun bitcoin minder dan 155 dagen in bezit hebben. Korte-termijn holders is een door Glassnode ontwikkelde kwalificatie op basis van historische data.

Zij kwamen erachter dat entiteiten die hun bitcoin minder dan 155 dagen in bezit hebben een veel grotere kans hebben om deze op korte termijn weer te verkopen. Dat blijkt nu ook uit de data, omdat deze whales dus in grote getale hun bitcoin naar de beurzen sturen.

Dat whales in steeds mindere mate lange-termijn investeerders zijn blijkt ook uit de bovenstaande grafiek van Glassnode. Hierin zien we hoe de whales in 2011 nog 76 procent van alle bitcoin in handen hadden en vandaag de dag nog maar 46 procent.

Ook toont de data van Glassnode dat de totale bitcoin-balans van de whales sinds 30 mei met 255.000 stuks is gedaald. “Dat is de grootste maandelijkse daling in de geschiedenis en betekent een daling van ongeveer 148.000 bitcoin per maand”, aldus Glassnode.

Advertentie

Wat doen de whales nu?

Op dit moment lijkt het verkoopgedrag van de whales alweer wat te verminderen. Zo ziet Glassnode dat de balansen van whales met meer dan 100.000 bitcoin met 6.600 bitcoin zijn toegenomen de afgelopen 30 dagen. Whales met 10.000 tot 100.000 bitcoin zagen een daling in de balans van 49.000 stuks en whales met 1.000 tot 10.000 bitcoin zagen juist weer een stijging van 33.800 bitcoin.

Wat dat betreft zagen we de afgelopen 30 dagen een daling van slechts 8.700 bitcoin onder de whales. Verder valt op dat whales tijdens de meest recente rally van bitcoin in hoog tempo munten naar de beurzen stuurden.

Het ging uiteindelijk om een gemiddelde van 16.300 bitcoin per dag, waardoor zij 41 procent van de instromen domineerden. Dat getal ligt ongeveer op dezelfde hoogte als tijdens de LUNA crash (19.800 stuks en 39 procent) en de implosie van FTX (15.500 stuks en 33 procent).

Wat dat betreft lijkt het erop dat whales even geen vertrouwen in een vervroegde bullrun hebben.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, 'een goed teken'
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, koers reageert
Advertentie