Robin Hazekamp Robin Hazekamp
24/07/2023 18:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/07/2023 18:00

Bitcoin whales ontwaken massaal na jaren sluimeren

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto ontbijt: Bitcoin whales slaan in & miljardenboete voor Ripple

Foto: Rui Duarte/Shutterstock

De laatste tijd hebben we al vaker gerapporteerd over whales, investeerders met een enorm vermogen in crypto, die plotseling ontwaken. Nu is er weer een nieuwe whale wakker geworden en ditmaal gaat het om een bitcoin (BTC) whale met een vermogen in de tientallen miljoenen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin whale wordt slapend rijk

Afgelopen weekend was op Crypto Insiders te lezen over een whale die in totaal 1.037 bitcoin kocht in 2012. Toen was één bitcoin token nog $4,92 waard. De complete inhoud van de wallet werd toen gekocht voor een totaalbedrag van $5.107. Elf jaar later heeft de whale besloten om de net iets meer dan duizend bitcoin nieuw leven in te blazen.

Op 22 juli werden de tokens naar een nieuwe wallet verplaatst. Toen waren de tokens $37,8 miljoen waard. De bitcoin whale, die na elf jaar eindelijk de tijd rijp genoeg vond, heeft daarmee wellicht een enorme winst gedraaid. In procenten uitgedrukt kan de bitcoin investeerder zichzelf een winst van 600.000% toe-eigenen.

De Nederlandse analist Maartunn rapporteerde op 23 juli over nog een whale die ontwaakt. Het gaat dan om een belegger die al meer dan 10 jaar 1.413 BTC niet had aangeraakt.

Waarom deze whales nu hebben besloten de bitcoin te verplaatsen is echter niet met zekerheid te zeggen. De bitcoin zijn naar een nieuwe wallet verplaatst, maar wat er vervolgens met de tokens gebeurt is niet altijd duidelijk. Meestal betekent het dat de investeerder van plan is om de crypto naar een beurs te sturen om het te verkopen.

Advertentie

Verhaal achter crypto vermogen onbekend

Toch is de timing om nu te verkopen ietwat bijzonder. Had de investeerder er namelijk voor gekozen om zijn vermogen in crypto op het hoogtepunt uit te cashen, dan had hij veel meer winst gepakt. Op zijn hoogst stond de bitcoin koers op $69.044. Had hij zijn bitcoin toen verkocht, dan zou dat hem $71,6 miljoen hebben opgeleverd. 

Vaak is het lastig voor investeerders om hoogtepunten in te schatten. Wie weet had hij of haar toen helemaal geen toegang tot de desbetreffende wallet. Soms wordt de toegang tot een wallet verloren en dan ben je ver van huis. In heel zeldzame gevallen wordt de toegang weer teruggevonden, zoals hier het geval kan zijn geweest.

Eerder werd er een nog veel grotere whale wakker. Toen ging het niet om bitcoin, maar om ethereum (ETH). Een whale met meer dan 61.000 ETH kwam na acht jaar weer tot leven. De tokens werden gekocht voor een totaalbedrag van $19.000. Toen de investeerder besloot zijn ether weer op te duiken, was het $116,9 miljoen waard.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Robin Hazekamp is sinds mei 2023 actief bij Crypto Insiders. Als freelance vertaler kwam hij in contact met het platform. Hij is momenteel bachelorstudent Biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Robin heeft een brede interesse in crypto, mede dankzij Europese politieke competities waarin hij uitblonk. Zijn expertise ligt op het gebied van regelgeving, psychologie en criminaliteit binnen de cryptowereld.

Net binnen
Trending
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
Bom afgeweken: bitcoin terugbetalingen van Mt. Gox 'kort' vertraagd
Bom afgeweken: bitcoin terugbetalingen van Mt. Gox ‘kort’ vertraagd
'De bitcoin koers zal niet veel lager gaan dan dit,' zeggen analisten
‘De bitcoin koers zal niet veel lager gaan dan dit,’ zeggen analisten
Advertentie