Ivo Melchers Ivo Melchers
23/01/2023 18:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/01/2023 18:02

60% van alle Cardano nodes ging offline, netwerk herstelt snel

cardano-ada-logo
Cardano nieuws

Foto: shinshila/Shutterstock

Op zaterdagavond ging plotseling 60% van alle actieve nodes op het Cardano (ADA) netwerk voor een korte tijd offline. Hoewel de blockchain niet tot stilstand kwam, waren er wel enkele vertragingen in de transacties. Verschillende ontwikkelaars meldden de fout op GitHub, maar zeiden dat alle nodes automatisch werden opgestart.

Een node is een computer in het netwerk die de software draait en de blockchain controleert.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bug op Cardano

Input Output Global (IOG), het bedrijf achter de ontwikkeling van Cardano, heeft inmiddels een verklaring gegeven voor het ongeval. Het bedrijf legde uit dat een bug ervoor zorgde dat meer dan 50% van de nodes de verbinding verbrak en opnieuw opstartte.

Het bedrijf benadrukt dan ook dat de impact hiervan vrij gering was en vergelijkbaar met vertragingen die optreden tijdens normale operaties.

De meeste nodes herstelden automatisch zonder menselijke tussenkomst en voerden een herstart uit, afhankelijk van de staking pool. Desalniettemin belooft het bedrijf de oorzaak van de anomalie te onderzoeken en naast de ‘reguliere’ monitoringsprocedure aanvullende logmaatregelen te implementeren.

Advertentie

Cardano een betere blockchain dan Solana?

Het is niet de eerste keer dat nodes offline gaan op een bepaalde blockchain. Solana heeft vorig jaar zo’n zes storingen gehad waardoor het netwerk steeds tijdelijk uit de lucht ging. De laatste keer, begin oktober, was te wijten aan een software bug in de code van de blockchain. Het netwerk lag als gevolg zo’n zeven uur plat.

Een snelle oplossing kan wijzen op sterke fundamenten voor het getroffen netwerk. De community van Cardano juicht de snelle heropleving en noemt het een bewijs dat Cardano een betere blockchain is dan Solana, die vaak meerdere uren nodig had om te herstellen in het afgelopen jaar.

Pi Lanningham, chief technology officer van de op Cardano-gebaseerde decentralized exchange (DEX) SundaeSwap, zei het volgende over de storing op het netwerk:

‘’De echte takeaway voor mij is hoe indrukwekkend veerkrachtig het netwerk is. Iets heeft ongeveer 60% van de nodes uitgeschakeld en het netwerk herstelde zich binnen een paar minuten en bleef de hele tijd blokken produceren.’’

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
4 populaire crypto die op het randje van een uitbraak staan
4 populaire crypto die op het randje van een uitbraak staan
Politici willen duidelijkheid over ethereum, belangrijk voor toekomst
Ethereum ETF’s kunnen prijs van ETH naar $10.000 drijven
Bitcoin koers duikt onder $70.000, ethereum houdt zich knap staande
Bitcoin koers duikt onder $70.000, ethereum houdt zich knap staande
Zeldzaam Bitcoin signaal wijst op koersstijging naar 180.000 dollar
Bitcoin bereikt nieuwe all-time high in deze landen
Crypto Ontbijt: Ethereum-ETF update, PEPE breekt records, Trump omarmt crypto
Crypto Ontbijt: Ethereum-ETF update, PEPE breekt record, Trump omarmt crypto
Advertentie

Trending Cardano nieuws

Cardano oprichter stelt Bitcoin Cash integratie voor
Crypto Ontbijt: Memecoins exploderen, ETF-nieuws, rechtszaken & meer
Crypto Ontbijt: Memecoins exploderen, ETF-nieuws, rechtszaken & meer
AI crypto koersen crashen na actie van President Biden
President Joe Biden probeert crypto te doden, zegt Cardano-oprichter
Advertentie