Roy van Krieken Roy van Krieken
07/10/2022 18:16 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/10/2022 18:16

Meest recente Solana storing kwam door softwarefout 

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Meest recente Solana storing kwam door softwarefout 

Foto: pakie/Shutterstock

Een paar dagen geleden was het helaas weer zo ver. Het Solana (SOL) netwerk ging opnieuw tijdelijk uit de lucht na grote problemen. Eerst werd gesproken over “verminderde performance”, maar even later bleek dat het netwerk volledig stil lag. Inmiddels weten we wat de oorzaak was voor de storing.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Solana weer uit de lucht

Na de storing ging de Solana Foundation op zoek naar mogelijke oorzaken. In een rapport wordt gesteld dat tenminste een deel van de storing te wijten is aan een software bug in de code van de blockchain. 

Deze bug werd getriggerd door een ‘hot-spare node’ die niet naar behoren werkte. Bij een hot-spare node draait een validator een tweede node die bedoeld is als back-up in het geval dat de hoofdnode uitvalt. Toch werd de reserve-node actief en draaide deze naast de main-node, aldus een update van de Solana Foundation. Dit leidde ertoe dat de twee nodes verschillende blocks indienden bij het netwerk, wat resulteerde in parallelle blocks.

In eerste instantie werd dit goed opgevangen door het netwerk. Er werd namelijk automatisch door de blockchain gekozen voor een van de twee alternatieve blocks. Echter, op een gegeven moment, bij block 221 om precies te zijn, gooide een bug in de code van het netwerk roet in het eten. Vanaf dat moment ging het netwerk volledig plat.

“Hoewel de juiste versie van het blok 221 was bevestigd, verhinderde een bug in de ‘fork selection-logica’ dat blockproducenten bovenop 221 konden bouwen en dat het cluster consensus kon bereiken,” zei Austin Federa, hoofd communicatie bij de Solana Foundation in de update.

Een vloek voor Solana

Uiteindelijk lag het Solana netwerk zo’n zeven uur lang stil. Het is slechts het laatste voorbeeld van grote storingen die Solana teisteren. Dit was namelijk alweer de zesde grote storing sinds het begin van dit jaar. Slecht nieuws voor Solana dus.

De oprichter van het netwerk, Anatoly Yakovenko, noemt de problemen die telkens weer opduiken een ‘vloek’ voor Solana en het grootste struikelblok voor het netwerk dat grote ambities heeft.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie