Roy van Krieken Roy van Krieken
07/10/2022 18:16 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/10/2022 18:16

Meest recente Solana storing kwam door softwarefout 

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Meest recente Solana storing kwam door softwarefout 

Foto: pakie/Shutterstock

Een paar dagen geleden was het helaas weer zo ver. Het Solana (SOL) netwerk ging opnieuw tijdelijk uit de lucht na grote problemen. Eerst werd gesproken over “verminderde performance”, maar even later bleek dat het netwerk volledig stil lag. Inmiddels weten we wat de oorzaak was voor de storing.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Solana weer uit de lucht

Na de storing ging de Solana Foundation op zoek naar mogelijke oorzaken. In een rapport wordt gesteld dat tenminste een deel van de storing te wijten is aan een software bug in de code van de blockchain. 

Deze bug werd getriggerd door een ‘hot-spare node’ die niet naar behoren werkte. Bij een hot-spare node draait een validator een tweede node die bedoeld is als back-up in het geval dat de hoofdnode uitvalt. Toch werd de reserve-node actief en draaide deze naast de main-node, aldus een update van de Solana Foundation. Dit leidde ertoe dat de twee nodes verschillende blocks indienden bij het netwerk, wat resulteerde in parallelle blocks.

In eerste instantie werd dit goed opgevangen door het netwerk. Er werd namelijk automatisch door de blockchain gekozen voor een van de twee alternatieve blocks. Echter, op een gegeven moment, bij block 221 om precies te zijn, gooide een bug in de code van het netwerk roet in het eten. Vanaf dat moment ging het netwerk volledig plat.

“Hoewel de juiste versie van het blok 221 was bevestigd, verhinderde een bug in de ‘fork selection-logica’ dat blockproducenten bovenop 221 konden bouwen en dat het cluster consensus kon bereiken,” zei Austin Federa, hoofd communicatie bij de Solana Foundation in de update.

Een vloek voor Solana

Uiteindelijk lag het Solana netwerk zo’n zeven uur lang stil. Het is slechts het laatste voorbeeld van grote storingen die Solana teisteren. Dit was namelijk alweer de zesde grote storing sinds het begin van dit jaar. Slecht nieuws voor Solana dus.

De oprichter van het netwerk, Anatoly Yakovenko, noemt de problemen die telkens weer opduiken een ‘vloek’ voor Solana en het grootste struikelblok voor het netwerk dat grote ambities heeft.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Populaire meme crypto verliest plotsing 99% van zijn waarde
Populaire meme crypto verliest plotseling 99% van zijn waarde
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Zeldzaam Bitcoin signaal wijst op koersstijging naar 180.000 dollar
Nieuwe crypto knalt bijna 1.200% omhoog na notering op Bybit
Advertentie