Roy van Krieken Roy van Krieken
14/02/2024 16:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/02/2024 15:27

Crypto is in levensgevaar volgens Cardano-oprichter

Bitcoin-BTC Cardano-ADA
cardano-ada-logo
Cardano nieuws
Bitcoin beursfonds van BlackRock gewijzigd na grote concessie

Foto: Tada Images/Shutterstock

In de wereld van crypto wordt decentralisatie door velen als heilig beschouwd. Maar Charles Hoskinson, de oprichter van Cardano (ADA), waarschuwt de hele crypto gemeenschap in een nieuwe video genaamd ‘Legacy is eating Crypto’ voor de toenemende centralisatie binnen de industrie. Hoskinson benadrukt de dominante positie van enkele grote spelers in de Bitcoin (BTC) en stablecoin sectoren, een ontwikkeling die volgens hem in strijd is met de fundamentele principes van decentralisatie waarop de cryptowereld is gebouwd.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Dominantie van stablecoins en institutionele spelers

Een specifiek punt van zorg voor Hoskinson is de overheersing van stablecoins zoals Tether (USDT) en USD Coin (USDC). Deze stablecoins vertegenwoordigen een aanzienlijk deel van de markt, met 70% van het on-chain volume, terwijl ze slechts 10% van de gehele crypto-industrie omvatten. De centralisatie van stablecoins brengt gigantische risico’s met zich mee volgens de Cardano-oprichter.

Daarnaast uit Hoskinson zijn bezorgdheid over de recente populariteit van spot bitcoin exchange-traded funds (ETFs), waarbij grote institutionele spelers zoals BlackRock en Fidelity aanzienlijke hoeveelheden BTC hebben vergaard. Deze financiele instituties hebben nu al vele miljarden aan BTC in het bezit. Deze trend draagt volgens Hoskinson bij aan de centralisatie van macht binnen de Bitcoin sector, waardoor een klein aantal instellingen een groot deel van de markt controleert. Dat staat haaks op een van de belangrijkste peilers van crypto; decentralisatie en dit kan volgens Hoskinson de hele industrie beschadigen.

Advertentie

Cardano’s inzet voor decentralisatie

Tegenover de gecentraliseerde benadering van veel crypto projecten staat Cardano’s toewijding aan decentralisatie volgens Hoskinson. Hij benadrukt hoe Cardano is ontworpen als een gedecentraliseerd platform dat individuen en gemeenschappen in staat stelt om deel te nemen aan de ontwikkeling en het bestuur van het netwerk. Deze benadering, zo stelt hij, zal Cardano in staat stellen om te floreren ondanks de uitdagingen van centralisatie.

Op de korte termijn bevindt ADA zich in een technisch dilemma, gevangen tussen cruciale steunniveaus. Een doorbraak boven $0.62 zou een belangrijk signaal kunnen zijn voor een mogelijke opwaartse beweging richting $0.68, maar zover is het nog niet.

Terwijl de cryptomarkt veder blijft groeien en steeds meer traditionele investeerders en instituties instappen, zullen we vroeg of laat te zien krijgen of deze zorgen worden aangepakt en of de gedecentraliseerde benadering van Cardano zijn vruchten zal afwerpen. Hoskinson maakt zich in ieder geval grote zorgen dat de industrie de verkeerde kant op beweegt.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie