Erik Juffermans Erik Juffermans
20/03/2023 20:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/03/2023 20:00

Total value locked van Cardano stijgt 200% in 2023

cardano-ada-logo
Cardano nieuws
Cardano analyse: Houders opgelet, ADA koers stijging verwacht

Foto: Shutterstock/ Piotr Swat

De totale waarde van assets vastgezet in het Cardano (ADA) netwerk, ook wel total value locked (TVL) genaamd, is in rap tempo toegenomen. De stijging van decentralised finance (DeFi) heeft ook het Cardano netwerk niet overgeslagen. Sinds begin dit jaar steeg de TVL van Cardano met meer dan 200 procent.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Cardano DeFi groeit hard

Op 1 januari bedroeg de totale waarde van assets in het Cardano netwerk ongeveer 50 miljoen dollar. Inmiddels is dat bedrag opgelopen tot ruim 120 miljoen dollar. Dit blijkt uit data van analyse platform DefiLlama.

Deze indrukwekkende groei is gelinkt aan de sterke groei van de DeFi sector in het algemeen. Na een grimmige crypto winter beginnen investeerders langzaam weer geïnteresseerd te raken in de diensten van DeFi platformen.

Staking en met name yield farming zijn grote drijfveren voor de huidige stijging van DeFi. Daarnaast is het handelsvolume op gedecentraliseerde exchanges (DEX’s) ook flink toegenomen. Het handelsvolume in de DeFi sector is van 49 miljard dollar in januari toegenomen tot 94 miljard dollar in maart.

Het totale handelsvolume van DEX’s op het Cardano netwerk stelt echter niet veel voor in vergelijking tot grotere blockchains zoals Ethereum (ETH). Ethereum is namelijk verantwoordelijk voor 67 miljard dollar aan DeFi handelsvolume. Arbitrum (ARB) heeft na zijn opmars een DeFi handelsvolume van ongeveer 9 miljard dollar.

Ondanks het lage aandeel van Cardano in de totale DeFi sector is de sterke groei van diens DeFi ecosysteem toch opvallend. Mocht de crypto markt zich staande houden dan zal deze groei zich hoogstwaarschijnlijk doorzetten.

Minder vertrouwen in gecentraliseerde exchanges

De groei van de DeFi sector is in een stroomversnelling gekomen na het FTX fiasco van afgelopen november. Investeerders lijken een stuk minder vertrouwen te hebben in gecentraliseerde exchanges nadat FTX in elkaar viel. 

Het nadeel van DeFi is dat het een stuk minder toegankelijk is voor de gemiddelde crypto gebruiker, en zeker voor nieuwelingen in crypto land. Daarnaast blijken DeFi projecten nog altijd erg kwetsbaar voor hacks en exploits.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie