Thom Derks Thom Derks
06/03/2023 13:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 11:43

DeFi projecten ervaren sterkste groei in crypto sector

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Crypto sector op rand van afgrond door enorme lening voor villa's

Foto: jira pliankharom/Shutterstock

Het lijkt erop dat een omslag gaande is binnen de crypto-industrie, waarbij decentrale projecten de voorkeur krijgen boven gecentraliseerde bedrijven. In 2022 stroomde namelijk voor 2,7 miljard dollar aan investeringen richting projecten binnen de wereld voor decentralized finance (DeFi), wat een stijging van 190 procent markeert ten opzichte van 2021. De investeringen in gecentraliseerde projecten daalden diezelfde periode met 73 procent naar 4,3 miljard dollar.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Veel minder kapitaal in crypto

Het opvallende is dat die stijgingen voor de DeFi-wereld kwamen op het moment dat de investeringen in crypto over de gehele linie een enorme tik kregen. In 2021 werd nog 31,92 miljard dollar geïnvesteerd in de industrie, maar in 2022 ging het nog om slechts 18,25 miljard dollar.

Dat heeft uiteraard alles te maken met de gigantische verschuiving die de markt van 2021 op 2022 maakte. Terwijl de totale waarde van de markt in 2021 nog tweemaal een all-time high noteerde, begon in 2022 juist de bearmarkt en die is mogelijk nog steeds gaande. Het vertrouwen in centrale instanties nam fors af na het vallen van LUNA en FTX.

Op het moment van schrijven heeft bitcoin het nog altijd moeilijk om het bullish momentum echt te herpakken. Het jaar 2023 begon aardig, maar we kunnen niet met zekerheid spreken van een nieuwe bullmarkt. Daarvoor is het helaas nog veel te vroeg.

Advertentie

DeFi sterkste groeier in 2022

Als we de cijfers van CoinGecko mogen geloven, die zich op hun beurt weer baseren op data van DefiLlama, dan kan DeFi weleens de nieuwe groeisector van de crypto-industrie zijn. Volgens het rapport van Coingecko kan de afname van investeringen in gecentraliseerde projecten erop wijzen dat dit deel van de crypto-industrie verzadigd is.

Bron: CoinGecko

Eigenlijk is de DeFi-wereld de enige sector binnen de crypto-industrie die van 2021 op 2022 een significante groei doormaakte op het gebied van investeringen. De meeste andere sectoren hebbent redelijk harde tikken gehad en zagen voornamelijk een afname qua investeringen. Alleen “blockchain technologie of diensten” zagen ook een stijging in 2022.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie