Erik Juffermans Erik Juffermans
05/11/2022 12:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/11/2022 12:30

De Ethereum merge was een droom voor crypto scammers: onderzoek

icon-ethereum
Ethereum nieuws
De Ethereum merge was een droom voor crypto scammers: onderzoek

Foto: thvideostudio/Shutterstock

Midden september vond een van de grootste blockchain transities in de geschiedenis van cryptocurrencies plaats; de merge. Ethereum (ETH) maakte de transitie van een proof-of-work (PoW) systeem naar een proof-of-stake (PoS) systeem. Volgens Eric Jardin van Chainalysis, een platform dat onder andere cybermisdaad monitort, had de merge “alle ingrediënten die een scammer nodig had veel geld te stelen”.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Ethereum merge was Walhalla voor scammers

Jardin meent dat omtrent de Ethereum merge 1.2 miljoen dollar is buitgemaakt door crypto scammers. Van dit bedrag werd ruim 900 duizend dollar gestolen op de dag van de merge zelf.

“Een grote verandering leidde tot onzekerheid. Een grote blockchain onderging deze verandering en er was heel veel publiciteit rondom de gebeurtenis. Dat zijn de ingrediënten die mensen naar crypto toe halen en waarbij scammer succes hebben.”

Scammers maakte erg listig gebruik van de merge. De oplichters slaagden erin om profiteren van de onwetendheid van veel mensen over de update. Zo werden slachtoffers bijvoorbeeld overgehaald grote sommen geld over te maken om zogenaamd hun ethereum tokens veilig te stellen. 

Een ander interessant punt dat Jardin aanhaalde, is het feit dat veel van de slachtoffers uit relatief rijke landen kwamen. Hij denkt dat dit komt omdat de scammers ervan uit gingen hier het meeste geld binnen te kunnen harken.

Meer kennis voorkomt crypto scams

Jardin denkt dat als mensen meer leren over hoe crypto in elkaar steekt, ze minder kwetsbaar voor dergelijke praktijken zullen zijn. Ze zullen dan sneller een poging tot oplichting herkennen en zichzelf op tijd een hoop ellende besparen. Jardin zegt dat het er op neer komt dat je “dingen die te mooi lijken om waar te zijn” moet proberen te vermijden.

Op de hoge hoeveelheid scams na was de merge update van Ethereum een groot succes. Het netwerk is nu 99.9% energiezuiniger dan het was voor de update. De volgende update van Ethereum zit alweer in de pijplijn. Dit is de Shanghai update. Deze update moet het transactievolume en de transactiesnelheid van Ethereum significant gaan verbeteren en staat gepland rond september 2023.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie