Dit is hoe Polygon een bedreiging voor de ETH koers kan zijn

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Pas op: Ethereum koers lijkt aan flinke daling te beginnen

Foto: Wit Olszewski/Shutterstock

De transactiekosten, ofwel gas fees, op het Ethereum (ETH) netwerk kunnen torenhoog zijn. Zo hoog zelfs dat het doen van transacties op het netwerk bijna niet te doen is. Om die reden zijn er zogeheten layer-2 (L2) schaaloplossingen op het Ethereum netwerk gebouwd. Dergelijke protocollen, zoals Polygon (MATIC), zorgen er voor dat Ethereum-transacties veel efficiënter gedaan kunnen worden, maar het succes van dergelijke protocollen zou ook de ETH koers in gevaar kunnen brengen.

Coinbase waarschuwt

Dat meldt de Amerikaanse crypto exchange Coinbase. In een onderzoeksrapport wordt gesteld dat in de toekomst layer-2 schaaloplossingen zoals Polygon als het ware de omzet van het Ethereum netwerk kunnen ‘cannabaliseren’. Vooral wanneer dergelijke protocollen in de toekomst nog veel populairder worden dan ze nu al zijn.

“De toekomst van L2’s zou wel eens een zero-sum game kunnen worden, omdat de L2 die de meerderheid van gedecentraliseerde applicaties huisvest op een dag het hele Ethereum ecosysteem zou kunnen voeden. Dat suggereert dat L2’s uiteindelijk inkomsten kunnen onttrekken aan Ethereum zelf.”

Over de afgelopen 12 maanden was de omzet van schaaloplossingen slechts 1% van de omzet van het Ethereum netwerk zelf. Dat betekent dat de dreiging die Coinbase voorspelt nu nog niet per se aan de orde is. 

“In de afgelopen 12 maanden heeft Token Terminal gemeld dat Ethereum in totaal 9.971 miljard dollar aan inkomsten heeft verdiend, vergeleken met een totaal van slechts ongeveer 78 miljoen dollar op Arbitrum, Polygon en Optimism samen.”

Ethereum Merge

De crypto exchange stelt dat zodra Ethereum overgaat op proof-of-stake (PoS) na de merge in september, de schaaloplossingen mogelijk een daling in de staking-opbrengsten zullen veroorzaken en dit zou de prijs van ETH negatief kunnen beïnvloeden.

“Als meer gebruikersactiviteit migreert naar L2’s en die L2’s hebben hun eigen tokens nodig om transacties te faciliteren, kan dat mogelijk de staking-opbrengsten verminderen voor validators die minder zullen verdienen op die netto transactiekosten. Als dat het staken op het platform ontmoedigt, zou dat de omvang van de ETH liquide circulerende voorraad kunnen vergroten, wat mogelijk de ETH prijzen kan schaden.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie