Simon Bosch Simon Bosch
12/10/2023 18:27 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/10/2023 13:45

Ethereum adoptie: Bankgigant zet reguliere aandelen op blockchain

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Bitcoin ETF is al ingesprijsd in de BTC koers, zegt Coinbase

Foto: Tada Images/Shutterstock

Een paar jaar geleden waren ‘cryptocurrency’ en ‘blockchain’ vieze woorden in de traditionele financiële wereld, het werd vooral geassocieerd met louche praktijken. Maar inmiddels is dat wel anders. JP Morgan, de grootste bank ter wereld, heeft nu reguliere aandelen op de blockchain van Ethereum gezet. Het bedrijf stelt je in staat om ze te gebruiken als onderpand voor leningen.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

JP Morgan zet aandelen op Ethereum

Volgens Bloomberg heeft JP Morgan een platform onder de naam Tokenized Collateral Network (TCN) officieel beschikbaar gesteld. Met dit platform kun je traditionele activa op de blockchain zetten. De bank maakt hiervoor gebruik van zijn eigen blockchain-platform Onyx Digital Assets, dat is gebouwd op Ethereum (ETH).

JP Morgan heeft de aftrap genomen met aandelen in één van BlackRocks geldmarktfondsen. Vervolgens heeft het bedrijf deze verstuurd naar de Britse bank Barclays. Deze bank zal de activa gebruiken als onderpand voor zijn eigen handel in derivaten. Banken gebruiken doorgaans aandelen in geldmarktfondsen als onderpand voor onderlinge derivatenhandel.

De overdracht van de aandelen tussen JP Morgan en Barclays was door Onyx te gebruiken vrijwel onmiddellijk, verklaarde JP Morgan aan Bloomberg. Ook zou het goedkoper zijn, alhoewel het niet duidelijk is hoeveel goedkoper.

Normaal gesproken gebruiken banken met name staatsobligaties als onderpand voor leningen, wat beleidsmakers vereisen. Maar klanten van JP Morgan kunnen een breed scala aan activa tokenizen via Onyx om genoeg onderpand te hebben voor leningen.

Advertisement

Banken investeren in blockchain

Banken zijn steeds vaker te vinden in crypto-land. Zo heeft het Zwitserse UBS onlangs ook aangekondigd activa op Ethereum te zetten, alhoewel het hiervoor gebruikmaakte van zijn eigen platform en niet van dat van JP Morgan.

Credit Suisse, dat inmiddels onderdeel is van Credit Suisse, heeft samen met Deutsche Bank geïnvesteerd in een ander platform dat inmiddels ondersteuning biedt aan Polygon (MATIC). De Duitse aandelenbeurs Börse Stuttgart heeft samen met een Duitse verzekeraar een platform voor goed verzekerde crypto staking.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement
Advertisement