Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
18/08/2023 18:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/08/2023 18:00

Ethereum beursfonds komt er mogelijk sneller dan we denken

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Miljoenen van crypto hacker ontwaken na maanden inactiviteit

Foto: leksiv/Shutterstock

Terwijl goedkeuring van een Bitcoin (BTC) spot exchange traded funds (ETF) op zich laat wachten, zou het zomaar eens kunnen dat de grootste concurrent binnenkort wel een ETF goedgekeurd krijgt. De futures ETFs van Ethereum (ETH) lijken door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) goedgekeurd te worden, althans als het aan journalist Ally Versprille ligt, van mediabedrijf Bloomberg.

Ethereum ETF’s dagen verwijderd van lancering: Koers klaar voor sprong?
Ethereum ETF's dagen verwijderd van lancering: Koers klaar voor sprong?

Ethereum beursfonds in aankomst?

Het gaat om een aantal bedrijven die verzoeken hebben ingediend, waaronder crypto exchange Bitwise en de financiële instanties VanEck, Valkyrie en Volatility Shares. Ondanks tien eerdere afwijzingen voor soortgelijke voorstellen hopen de bedrijven dat de recente interesse in spot Bitcoin ETF’s, zoals de veelbesproken aanvraag van Blackrock, een gunstig klimaat heeft gecreëerd voor Ethereum ETF’s.

De ethereum ETF is anders dan de bitcoin ETF aanvragen die momenteel lopen aangezien het om futures gaat. Futures zijn contracten waarmee twee partijen een bepaalde hoeveelheid van een activa, in dit geval ETH, kunnen kopen of verkopen tegen een vooraf vastgestelde prijs. Ze bieden de mogelijkheid om zowel long (bullish) als short (bearish) te gaan. Zeker omtrent het short gaan is een goedkeuring van een dusdanige ETF niet direct positief nieuws. Eerder zijn er ook al Bitcoin futures ETFs goedgekeurd. 

Volgens ETF expert James Seyffart, zal Valkyrie hoogstwaarschijnlijk de eerste instantie zijn die goedkeuring vanuit de SEC mag verwachten, naar schatting rond begin oktober. Dit fonds zal zowel BTC als ETH bevatten. 

Advertentie

Wat is het verschil tussen een spot ETF en futures ETF?

Een spot ETF en een futures ETF zijn beide beleggingsinstrumenten die beleggers blootstelling geven aan een bepaald activa, maar ze doen dit op verschillende manieren. Een spot ETF koopt en houdt het daadwerkelijke onderliggende actief, zoals goud of een bepaalde cryptocurrency. Wanneer iemand een spot ETF voor bitcoin koopt, betekent dit dat de ETF daadwerkelijk BTC in bezit heeft. In tegenstelling tot futures ETF’s, waar geen directe aankoop van het actief nodig is, zorgt een spot ETF voor een directe toename van de vraag naar dat actief en daarmee een opwaartse druk op de prijs.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen van Welsenes is sinds juni 2022 een gewaardeerde auteur bij Crypto Insiders. Met een Bachelor in Industriële Techniek en een Master in Industriële Ecologie van de TU Delft, heeft Jeroen zich gespecialiseerd in blockchain technologie. Zijn passie voor crypto begon tijdens zijn studie, wat leidde tot het opzetten van een crypto-adviesbureau met zijn broer. Jeroen is gespecialiseerd in fundamentele analyse en macro-trends, en streeft ernaar om mensen te onderwijzen en te begeleiden in hun crypto-beleggingsreis.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
XRP stijgt 40% in
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Strategen van Citibank waarschuwen voor Amerikaanse recessie
Ethereum ETF’s op lanceerplatform: Citibank voorspelt vuurwerk
Ethereum ETF-lancering wordt deze week eindelijk verwacht
Ethereum ETF-lancering wordt deze week eindelijk verwacht
BlackRock onthult ethereum ETF-kosten, laatste stap voor lancering
BlackRock onthult ethereum ETF-kosten, laatste stap voor lancering
Advertentie