Erik Juffermans Erik Juffermans
02/08/2023 15:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/08/2023 15:45

Investeringsbedrijven vragen massaal Ethereum beursfondsen aan

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Meer Ethereum beursfondsen op komst, concurrentiestrijd ontbrandt

Foto: Stuart Monk/Shutterstock

De hype omtrent crypto exchange-traded funds (ETF’s), of beursfondsen, leeft voort. Onlangs dienden meerdere bedrijven in de VS aanvragen in een voor spot bitcoin-ETF. Ditmaal is het de beurt aan beursfondsen voor ethereum (ETH). Het gaat echter niet om een spot ether-ETF, maar een beursfonds voor ETH futures.

Minstens zes investeringsfondsen hebben een aanvraag voor een ETH futures beursfonds ingediend bij de Amerikaanse financiële toezichthouder. In het verleden werd al tien keer eerder een ethereum futures-ETF aangevraagd bij de Securities and Exchange Commission (SEC), maar ze werden allemaal geweigerd. Is het deze keer anders?

Cryptohandelaar verliest door fout tienduizenden euro’s aan ethereum
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Zes ethereum beursfondsen aangevraagd

Op 28 juli was Volatility Shares er als eerste bij met zijn aanvraag. Drie dagen volgde gelijk nog vijf aanvragen, waaronder van Bitwise, VanEck, Roundhill, ProShares en Grayscale. Het zijn allemaal grote spelers, maar ze hebben tot dusver weinig succes gehad bij de toezichthouder met crypto-fondsen.

Nu is het aan de SEC om zich over de aanvragen te buigen. Mocht alles meezitten, dan kunnen we op zijn vroegst op 12 oktober een ethereum futures-ETF verwachten, mits de SEC hier geen stokje voor steekt. De financiële waakhond kan ook de beslissing uitstellen.

Rage omtrent spot bitcoin-ETF

Zoals gezegd volgt de ethereum-ETF de rage omtrent bitcoin (BTC) ETF’s op. Halverwege juni ontplofte de crypto markt door een Bitcoin spot beursfonds aanvraag van Blackrock, het grootste financiële instituut ter wereld. Hoewel er in het verleden ook nog nooit een spot bitcoin-ETF door de SEC is goedgekeurd, lijkt er hoop te zijn dat het ditmaal anders is. Volgens de geruchten in de crypto wandelgangen is de kans groot dat Blackrock weldegelijk zijn Bitcoin ETF zal krijgen.

De eerste aanvraag waar we duidelijkheid over krijgen is de bitcoin-ETF aanvraag van ARK 21Shares. Deze deadline vindt nog later deze maand plaats. Hoewel alle ogen dus op de aanvraag van Blackrock gerucht zijn, is die van ARK wellicht even belangrijk. De aanvragen zijn vrijwel allemaal identiek. Mocht de SEC er dus een accepteren, moet het wellicht alle aanvragen accepteren. 

De overige bitcoin-ETF aanvragen staan in september op de planning. De SEC heeft echter ook hier de de optie om het vonnis uit te stellen. De kans bestaat dus dat we tot begin 2024 zullen moeten wachten tot de knoop daadwerkelijk wordt doorgehakt. Bitcoin futures-ETF’s bestaan wel al in de VS.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie