Erik Juffermans Erik Juffermans
09/02/2024 10:31 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/02/2024 09:04

Ethereum binnenkort beschikbaar voor institutionele investeerders

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum vanaf deze lente verhandelbaar voor institutionele investeerders

Foto: orhan akkurt/Shutterstock

Al lang bestaat er veel onduidelijkheid over de classificatie van ethereum (ETH). Is ETH namelijk een effect of een commodity. Een nieuwe ontwikkeling zou hierbij doorslaggevend kunnen zijn. Dit vraagstuk is een groot obstakel voor institutionele investeerders om te investeren in ETH. Ook hebben instituties geen makkelijke manier om zich bloot te stellen aan ETH. Dit in tegenstelling tot bitcoin (BTC) waarvan vorige maand spot ETF’s op de markt kwamen.

Kans dat Ethereum ETF er in mei komt is 50%, zegt bankgigant
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Prometheum

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is de belangrijkste toezichthouder van effecten in de Verenigde Staten, en is daarom verantwoordelijk voor de classificatie van ethereum. Tot op heden heeft de SEC nog geen duidelijkheid over dit vraagstuk verschaft. Er is nu echter een nieuwe ontwikkeling die de hand van de SEC zou kunnen forceren.

Het crypto bedrijf Prometheum kondigde op woensdag plannen aan voor beheerdiensten voor ethereum. Waar de SEC zich stilhoudt, meent Prometheum dat ethereum een effect is. 

In 2021 kreeg Prometheum toestemming voor het opereren van een alternatief handelsplatform dat vergelijkbaar is met een aandelenbeurs. Vorig jaar kreeg het bedrijf toestemming van de Financial Industry Regulatory Authority (FINRA) om als broker te fungeren voor crypto asset securities.  De FINRA opereert onafhankelijk maar werkt nauw samen met de SEC.

Reusachtige stap naar institutionele adoptie voor ETH

In andere woorden, Prometheum heeft legale toestemming om crypto assets te verhandelen. Zoals gezegd kondigde het bedrijf plannen aan om beheerdiensten voor ethereum te verlenen. Deze dienst zal volgende maand worden gelanceerd. Dat zal Prometheum de allereerste crypto beurs maken waar institutionele investeerders op volledig legale wijze in crypto assets waaronder ETH kunnen investeren.

De ontwikkeling classificeert ethereum in feite dus als effect. Vanwege de goedkeuring van de plannen door FINRA kan de SEC hier heel weinig tegen doen. Prometheum heeft hiervoor namelijk geen extra goedkeuring van de SEC nodig.

Prometheum ligt op koers om deze lente institutionele investeerders de allereerste mogelijkheid te bieden om op legale wijze te investeren in ethereum. De tijd zal leren hoe dit gaat uitpakken en of de SEC nog wat trucjes achter de hand heeft om een stokje voor deze plannen te steken valt ook nog te bezien. Wel is het een reusachtige stap naar de handel van crypto met naleving voor bestaande effecten wetten in de Verenigde Staten.

 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie