Ivo Melchers Ivo Melchers
13/03/2024 09:44 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/03/2024 20:20

Ethereum houders opgelet: vandaag is belangrijke ‘Dencun’ update

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum houders opgelet: vandaag is belangrijke ‘Dencun’ update

Foto: DaLiu/Shutterstock

Vandaag markeert een belangrijke dag voor het Ethereum (ETH) netwerk. Vanmiddag zal de layer-1 blockchain zijn langverwachte ‘Dencun’ upgrade ondergaan. Het wordt beschouwd als een van de grootste upgrades van het netwerk, die met name de schaalbaarheid drastisch zal verbeteren. Er is lang uitgekeken naar vandaag, maar waarom precies?

Nieuwe Ethereum fase

Dencun, ofwel ‘Deneb-Cancun’ in zijn volledigheid, markeert het begin van de ‘Surge’ tijdperk, die met name de transactiecapaciteit van het netwerk tot een nieuw level moet tillen. Dencun wordt beschouwd als de belangrijkste netwerkupgrade sinds de merge, waarmee het netwerk de overstap maakte van Proof-of-Stake (PoS) naar Proof-of-Work (PoW).

De upgrade, ook wel ‘hard fork’ genoemd, zal de schaalbaarheid, efficiëntie en veiligheid van Ethereum verbeteren. Het omvat een serie verbeteringen, ook wel ‘Ethereum Improvement Proposals’ (EIPs’) genoemd.

In totaal omvat Dencun negen verschillende EIP’s. EIP 4844 is met afstand de belangrijkste. EIP 4844, beter bekend als ‘proto-danksharding’, is gericht op het verminderen van de transactiekosten op Ethereum layer-2 netwerken, zoals Optimism (OP) en Arbitrum (ARB).

Proto-danksharding is een technologie waar al jaren naar wordt uitgekeken en introduceert zogenoemde ‘blobs’. Dit zijn grote blokken data die onderdeel zijn van een nieuw type transactie. Ze stellen gebruikers in staat om data efficiënter te bundelen, wat leidt tot aanzienlijk lagere kosten..

De blobs worden niet direct gebruikt door de Ethereum Virtual Machine (EVM), de uitvoering van smart contracts en transacties, maar er wordt simpelweg naar verwezen.

Het grootste kritiekpunt van Ethereum zijn de hoge vergoedingen, met name op momenten dat het netwerk drukbezocht is. Layer-2 netwerken bieden een oplossing voor dit grote adoptieprobleem, en Dencun maakt deze schaaloplossingen nog interessanter.

Het precieze moment van de hard fork is slot nummer 8.626.176, dat zal plaatsvinden om 14:55 uur Nederlandse tijd.

Ethereum koers op opvallende piek

De ethereum koers heeft de afgelopen tijd, synchroon aan bitcoin (BTC), een grote rally doorgemaakt. Gisteren oversteeg ethereum voor het eerst sinds december 2021 zelfs de 4.000 dollar.

De opleving is niet volledig te wijten aan de aanstaande hard fork. De koersexplosie van bitcoin is vanzelfsprekend de belangrijkste reden voor de stijging bij de rest van de markt. Ook is ethereum steeds meer in de schijnwerpers geraakt nu de definitieve deadlines voor ethereum spot Exchange-Traded Fund (ETF) aanvragen naderen.

Tijdelijk 20 euro gratis crypto naar keuze

Klaar om de diepte in te duiken met cryptocurrency en denk je eraan om Ethereum of een andere cryptomunt te bemachtigen? In samenwerking met Bitvavo, de grootste cryptocurrency exchange van Nederland, hebben we een speciale deal voor onze lezers.

Meld je vandaag aan bij Bitvavo via de knop hieronder en ontvang 20 euro crypto van jouw keuze cadeau. Plus, je profiteert ook nog eens van nul handelskosten op je eerste 10.000 euro aan transacties. Dit is jouw kans om zonder extra kosten te starten met investeren in de wereld van crypto.

Pak 20 euro gratis

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Broers stelen €23 miljoen in 12 seconden in 'unieke' ethereum diefstal
Broers stelen €23 miljoen in 12 seconden in ‘unieke’ ethereum diefstal
Bitcoin koers crasht 8% tot $65.000, extreme verliezen voor altcoins
Ethereum ETF goedkeuring veroorzaakt verkoopgolf en massale liquidaties
Bitcoin en ethereum ETF's zien plotselinge omslag in sentiment in Hongkong
Bitcoin en ethereum ETF’s zien plotselinge omslag in sentiment in Hongkong
Advertentie