Erik Juffermans Erik Juffermans
20/09/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/09/2023 19:00

Ethereum netwerk staat in het rood voor het eerst in een jaar

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum netwerk staat in het rood voor het eerst in een jaar

Foto: gopixa/Shutterstock

Herinner je nog de ‘Merge’? Het Ethereum (ETH) netwerk maakte in september vorig jaar de transitie van een proof of work systeem naar een proof of stake systeem. In plaats van energie-intensieve calculaties, verwerken stakers de transacties op Ethereum. 

Sinds de Merge boekte het Ethereum netwerk elke maand winst. Dat is niet in koerswaarde, maar in opbrengst van het netwerk zelf. Echter meldt Blockwork Analytics dat de netwerkopbrengsten voor deze maand nog in de min staan. Wat is er precies aan de hand?

Ethereum-ETF lancering nadert: cryptomarkt op randje van uitbraak
Ethereum-ETF lancering nadert: cryptomarkt op randje van uitbraak

Ethereum motor hapert

De winst van het Ethereum netwerk is een interessante metriek. Het wordt namelijk berekend door de commissies en beloningen voor validators af te trekken van de totale transactiekosten. Op basis van deze berekening ligt het Ethereum netwerk op koers om deze maand voor het eerst sinds de Merge verlies te maken.

Alhoewel, dit is niet helemaal waar. In december 2022 maakte het netwerk namelijk een verlies van $3,5 miljoen. Een fractie van de $414 miljoen winst die het netwerk in 2023 tot dusverre boekte. December 2022 was overigens de maand na de gitzwarte november waarin crypto beurs FTX kopje onder ging. 

Het crypto netwerk is minder actief

Maar waarom is de huidige maand zo’n tegenvaller voor het netwerk? Vooralsnog staat de teller namelijk op $15,9 miljoen verlies en slechts één dag deze maand was winstgevend. Dit heeft alles te maken met de tegenvallende netwerkactiviteit. Gebruikers gebruiken het Ethereum netwerk een stuk minder dan een paar maanden geleden. Ook zitten de handelsvolumes in een dalende trend.

Dat geldt echter voor de hele markt. De crypto wereld is momenteel niet zo populair als een paar maanden geleden, toen bitcoin (BTC) nog in een zeer rap steeg richting de $31.000 en de rest van de markt meetrok. De prijzen bewegen al een tijdje voornamelijk zijwaarts en de dalende activiteit van het netwerk is daarom geen grote verrassing. 

Wat wel opvallend is, is dat layer-2 oplossingen op het Ethereum netwerk zoals Arbitrum (ARB) en Optimism (OP) prima activiteit vertonen. Het gebruik van deze layer-2 chains zijn vele malen goedkoper en sneller dan Ethereum zelf.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Lancering ethereum ETF's groot succes: explosie in eerste kwartier
Lancering ethereum ETF’s groot succes: explosie in eerste kwartier
Crypto Journaal: bullmarkt begint, ethereum ETF start & meer
Crypto Journaal: bullmarkt begint, ethereum ETF start & meer
dit is hoe laat ethereum ETH etf's lanceren anycoin direct
Zo laat gaat de ethereum (ETH) ETF live & Nederlanders krijgen gratis ETH
Advertentie