Erik Juffermans Erik Juffermans
17/08/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/08/2023 19:00

Solana oprichter haalt fel uit naar ‘layer-2’ netwerken op Ethereum

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum netwerk staat in het rood voor het eerst in een jaar

Foto: gopixa/Shutterstock

Hoewel Ethereum (ETH) na Bitcoin (BTC) de bekendste crypto is, is het netwerk zelf niet bepaald gebruiksvriendelijk. Zo zijn transacties op Ethereum relatief nog langzaam en vrij duur. Een oplossing hiervoor zijn zogenaamde layer-2 netwerken. 

Deze netwerken zijn bovenop Ethereum gebouwd en kunnen transacties vaak vele malen sneller en goedkoper verwerken. Bekende voorbeelden hiervan zijn Polygon (MATIC), Arbitrum (ARB) en Optimism (OP). Gisteren lanceerde Shiba Inu ook een dergelijk netwerk, genaamd Shibarium. De mede-oprichter van Solana (SOL) vind ze echter geen geschikte oplossingen.

Bitcoin naar record en ethereum naar $10k? Dit zijn mijn verwachtingen
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Solana oprichter: layer-2 netwerken zijn niet de oplossing

Volgens Anatoly Yakovenko, CEO en mede-oprichter van layer-1 concurrent Solana, zijn de talloze layer-2 netwerken geen duurzame oplossing om het schaalbaarheidsprobleem van Ethereum op te lossen. Althans, niet op lange termijn. Hij deelde zijn mening in de Lightspeed podcast.

Het bestaan van meerdere layer-2 netwerken creëert volgens Yakovenko een zeer “gefragmenteerde gebruikersgroep”. Alle layer-2 netwerken functioneren los van elkaar en leven eigenlijk een vrij geïsoleerd bestaan. Om assets om te zetten van de ene layer-2 naar de andere, of naar Ethereum zelf, moet je zogenaamde bridges gebruiken. Maar ook dit is een duur proces.

Yakovenko meent dat het beperken van het aantal layer-2 netwerken op Ethereum het probleem zou oplossen. Ideaal gezien zou er maar één layer-2 netwerk zijn. 

“Je hebt dus één layer-2 met een geoptimaliseerd bandbreedte systeem. Dat is eigenlijk wat Solana is. Solana kan zelf alle programma’s uitvoeren.”

Is Ethereum sharding de oplossing?

Ethereum werkt echter al een tijd aan een permanente oplossing voor het schaalbaarheidsprobleem. Met behulp van ‘sharding’ moet in de toekomst het Ethereum netwerk richting de 100 duizend transacties per seconde aankunnen. Momenteel verwerkt het Ethereum netwerk nog geen twintig transacties per seconde. Sharding is een techniek waarbij de blockchain als het ware wordt opgesplitst in meerdere parallel-lopende blockchain-takken.

Wanneer Ethereum deze update uitvoert is echter nog altijd onbekend. Grote ontwikkelingen worden ook regelmatig uitgesteld. Zo werd de ‘merge,’ de transitie naar proof of stake, ook constant uitgesteld. Het team van Ethereum stelt zeer hoge eisen en zal ook alleen een aanpassing doorvoeren als het er zeker van is dat alles goed werkt.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie