Roy van Krieken Roy van Krieken
29/03/2024 16:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/03/2024 13:25

Ethereum ‘open interest’ bereikt recordhoogte – goed of slecht nieuws?

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum op vooravond van explosieve prijsstijging, volgens indicator

Foto: OhSurat/Shutterstock

De open interest in ethereum (ETH) futures heeft recentelijk een nieuw recordniveau bereikt. Open interest is de hoeveelheid leverage posities die er op een bepaald moment openstaan. Dit roept belangrijke vragen op over de toekomstige prijsrichting van ETH, nu de cryptocurrency moeite heeft om stabiel boven de $3,600 te blijven. Ondanks de recente stijging van bijna 60% sinds februari is er een debat gaande over wat deze mijlpaal werkelijk betekent voor Ethereum.

Ethereum op weg om dit jaar $1 miljard winst te draaien
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

De rol van ETH futures

De groei van de ether futures markt  is aan de ene kant positief te noemen. Deze groei vergroot de liquiditeit en maakt de markt aantrekkelijker voor grote beleggers en hedgefondsen. Toch is het belangrijk om te erkennen dat een stijging in open interest niet per definitie een bullish signaal is, aangezien dit ook wijst op een toename van short posities. Bij een short positie wedden handelaren erop dat de koers van ETH in de toekomst daalt, terwijl bij een long positie juist een stijging wordt verwacht.

Wel is er een toename te zien in het aantal long posities en dit toont optimisme onder handelaren.

Er staan momenteel dus enorm veel long en short posities open op de ETH futures markt, volgens data van Coinglass. Dit kan positief uitpakken, zeker omdat het aantal long posities flink is toegenomen, maar veel leverage in de markt kan ook voor instabiliteit zorgen. Mocht de koers van ETH bijvoorbeeld een stuk dalen, dan bestaat de kans op een grote hoeveelheid liquidaties van de long posities, wat een verdere daling kan betekenen. Open interest zorgt feitelijk voor een extra laag van onzekerheid en instabiliteit voor de koers.

Advertentie

Factoren die de ETH prijs beïnvloeden

Daarnaast speelt de mogelijke goedkeuring van een spot ether ETF in de VS een belangrijke rol in de huidige onzekerheid binnen de markt. Enerzijds kan eventuele goedkeuring van zo’n ETF een enorme impuls geven aan de ETH koers, maar mocht de SEC besluiten dat een ETH ETF geen goed idee is, dan kan dit eveneens voor een daling zorgen.

Dergelijke koersbewegingen worden verder in kracht versterkt door de torenhoge open interest op dit moment. Het zijn dus spannende tijden voor de ETH koers. De richting van een eventuele beweging is nog niet te voorspellen, maar het is niet gek om te verwachten dat de beweging fors zal zijn.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie