Roy van Krieken Roy van Krieken
28/04/2024 21:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/04/2024 17:11

Ethereum-oprichter Vitalik Buterin verdedigt keuze voor grote update

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Wachtrij om Ethereum-validator te worden stijgt enorm

Foto: sweeann/Shutterstock

Binnen de wereld van cryptocurrencies kunnen crypto-netwerken op basis van “Proof-of-Work” (PoW) of “Proof-of-Stake” (PoS) werken. Deze manier van werken bepaalt hoe en door wie transacties worden verwerkt. Nu het Ethereum-netwerk is overgestapt naar het PoS-systeem komen er uit de community ook kritische geluiden.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

De werking van het PoS-systeem

In het PoS-systeem van Ethereum moet een handelaar 32 ethereum (ETH) vastzetten, oftewel “staken”. Deze inleg is een soort borg en weert personen met kwade bedoelingen. Na de inleg wordt deze persoon een “validator” en daarmee verantwoordelijk voor het goedkeuren van transacties. In ruil voor deze werkzaamheden ontvangt de validator een vergoeding in ethereum. Door de vele validators en de hoeveelheid ETH die daarmee is gestaket is de betrouwbaarheid van het netwerk gewaarborgd.

Wanneer er regels worden overtreden door de validator kunnen nodes op het netwerk een straf opleggen. Dit kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van een boete, welke van de ingelegde borg af gaat.

Overstap van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake

Het Ethereum-netwerk is twee jaar geleden overgestapt van het PoW-systeem naar het PoS-systeem. Binnen de Ethereum-community zijn er veel discussies over de overstap en of dit de juiste keuze is geweest. Kort geleden heeft de oprichter van het netwerk zich hierover uitgesproken naar aanleiding van een post van de Amerikaanse onderneemster Amanda Casscatt.

In de post kaartte de onderneemster aan dat er binnen de Ethereum community veel gebruikers zijn die liever bij het oude systeem van Proof-of-Work waren gebleven. De overstap zou een negatieve invloed hebben gehad op de centralisatie, de betrouwbaarheid van het netwerk en de energiekosten die in de marktprijs verwerkt waren.

Advertentie

Opheldering van Vitalik Buterin

Na de post op X deelde de Ethereum-oprichter zijn eigen kijk op de overstap en waarom hij nog steeds achter de keuze staat.

Volgens Buterin was PoW ook best gecentraliseerd, alleen sprak niemand hier zoveel over. De voornaamste reden hiervoor zou zijn geweest, omdat duidelijk was dat het een tijdelijke fase was. Ook de ontwikkelaars van Ethereum spreken over voordelen in efficiëntie en snelheid van het PoS-systeem.

Een ander belangrijk positief punt van de overstap is het energieverbruik. Zo verbruikte het netwerk in het PoW-systeem maar liefst 112 TWh per jaar. Na de overstap was dit drastisch afgenomen naar slechts 0,01 TWh per jaar.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Hongkong keurt bitcoin en ethereum beursfondsen goed, koersen reageren
Hongkong keurt bitcoin en ethereum beursfondsen goed, koersen reageren
Sinds 2023 wekelijks €25 aan ethereum kopen: dit is het resultaat
Sinds 2023 wekelijks €25 aan ethereum kopen: dit is het resultaat
SEC voorzitter trollt crypto gebruikers
SEC en voorzitter vonden ethereum stiekem al een jaar lang een effect
Advertentie