Ivo Melchers Ivo Melchers
16/05/2023 12:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/05/2023 12:00

Ethereum staking razendpopulair: dit is de huidige wachttijd

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Sinds september vorig jaar wordt het Ethereum (ETH) netwerk draaiende gehouden door zogenoemde validators. Voorheen valideerden de miners nog de transacties op het netwerk, maar met de Merge evolueerde het consensusmechanisme van Ethereum van Proof-of-Work (PoW) naar Proof-of-Stake (PoS). Het vastzetten van ether om zo een extra zakcentje te verdienen blijkt razend populair te zijn: het aantal gestakete ETH heeft nu namelijk een indrukwekkende mijlpaal bereikt.

Foto: sweeann/Shutterstock

Tijdens de Ethereum (ETH) merge maakte het netwerk de langverwachte migratie van Proof-of-Work (poW) naar een Proof-of-Stake (PoS) consensusmechanisme. Miners werden verleden tijd en validators nemen sindsdien de rol op zich voor het valideren van transacties en het creëren van nieuwe blokken op de blockchain. In april onderging het netwerk de belangrijke Shapella-update waardoor investeerders eindelijk hun gestakete ether op kunnen nemen. Dit maakt het staken van ETH weer een stukje aantrekkelijker en dat is momenteel goed terug te zien in de wachttijd om een validator te worden.

Crypto Rewind: Mt. Gox bitcoin terugbetalingen, ethereum ETF’s en meer
Crypto Rewind: Mt. Gox bitcoin terugbetalingen, ethereum ETF’s en meer

ETH staking

Om als validator deel te nemen aan het consensusmechanisme op Ethereum moet je maar liefst 32 ETH staken. Tegen de huidige ETH koers is een inleg van 57.600 dollar vereist om te participeren in de validatie en productie van nieuwe blokken. Voor de gemiddelde investeerder is dit niet echt bepaald toegankelijk, maar gelukkig zijn er ook alternatieven om toch nog een rendement te verdienen met je investering. Zo kun je er voor kiezen om je ETH bij centrale crypto exchanges te staken of bijvoorbeeld gebruik te maken van liquid-stakingproviders als Lido Finance.

Zo lang moet je wachten om een ETH validator te worden

Vorige week kon je al in het Ethereum nieuws voorbij zien komen dat het aantal stakers momenteel hoger staat dan vóór de Shapella-update. Volgens on-chain data van Nansen zit er momenteel meer dan 20,1 miljoen ether vast in het stakingcontract en staat het aantal validators momenteel gelijk aan 625.746.

De populariteit van staking is dan ook goed terug te zien in de wachttijd die investeerders moeten doorstaan voordat ze bijdragen aan het consensusmechanisme. Op het moment zijn maar liefst 50.072 validators aan het wachten om het netwerk te betreden en staat de totale wachttijd gelijk aan 27 dagen en 2 uur.

Dankzij de enorme vraag naar memecoins zijn de transactiekosten op het Ethereum netwerk de laatste tijd flink de lucht in geschoten. Voor de validators is dat echter goed nieuws te noemen aangezien zij hogere inkomsten ontvangen voor hun werkzaamheden. Om precies te zijn was het stake-rendement naar een recordhoogte van maar liefst 8,6 procent op jaarbasis gestegen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
XRP stijgt 40% in
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Strategen van Citibank waarschuwen voor Amerikaanse recessie
Ethereum ETF’s op lanceerplatform: Citibank voorspelt vuurwerk
Ethereum ETF-lancering wordt deze week eindelijk verwacht
Ethereum ETF-lancering wordt deze week eindelijk verwacht
Ethereum gaat bitcoin overtreffen na ETF-lancering, volgens onderzoekers
Ethereum ETF’s dagen verwijderd van lancering: Koers klaar voor sprong?
Advertentie