Thom Derks Thom Derks
13/01/2023 17:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 09:47

Ethereum tikt mijlpaal van 500.000 validators aan

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum tikt mijlpaal van 500.000 validators aan

Foto: Steve Heap/Shutterstock

Ethereum (ETH) blijft groeien na de overstap naar Proof-of-Stake en het netwerk heeft inmiddels de bijzondere mijlpaal van 500.000 validators bereikt, blijkt uit data van BeaconScan. Validators zijn essentieel voor het garanderen van de integriteit en beveiliging van het netwerk. Zij zorgen er samen voor dat het netwerk consensus bereikt en dat alle transacties en blokken volgens de regels worden verwerkt.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Wat is een ETH validator?

Om een vallidator te worden binnen het netwerk van Ethereum heb je in principe 32 ether nodig. Tegen de huidige koersen staat dat voor een vermogen van ongeveer 45.000 dollar. Je kunt er ook voor kiezen om jouw ethers via een gecentraliseerde partij te laten staken binnen het netwerk.

Dan heb je die 32 ether niet per se nodig om mee te doen. Je kunt bij beursplatformen als Kraken en Binance bijvoorbeeld al met een kleine hoeveelheid ether beginnen. Zij nemen dan het technische gedeelte voor jou over en regelen op de achtergrond alles wat er moet gebeuren.

In ruil daarvoor pakken zij een klein percentage voor de staking. Je levert dus een klein beetje van het rendement in, voor het gemak dat je zelf niets hoeft te regelen en niet hoeft te voldoen aan het minimum van 32 ether. Het enige nadeel is dat je dan niet zelf echt participeert in het Proof-of-Stake proces.

Advertentie

11.400 Ethereum nodes

Dit heeft als gevolg dat niet iedere validator in het netwerk ook daadwerkelijk een volledige node draait en alle transacties verifieert. In totaal kent het netwerk nu 11.400 fysieke nodes die verdeeld zijn over 80 landen. “Dit is een behoorlijke mate van decentralisatie, die we niet hadden onder het Proof-of-Work model van voor de Merge.

In totaal zit er op dit moment 16 miljoen ethereum in het Proof-of-Stake model, wat tegen de huidige koersen een waarde van ongeveer 22 miljard dollar vertegenwoordigt. Op dit moment is het nog niet mogelijk om je stake los te koppelen. Daarvoor is het wachten op de Shanghai-upgrade van het netwerk, die voor maart 2023 op de planning staat. Vanaf dat moment komt in principe die 22 miljard dollar aan ether vrij en kunnen mensen ervoor kiezen om hun stake te verkopen.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie