Thom Derks Thom Derks
05/06/2023 15:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 16:14

Ethereum transactiekosten dalen naar laagste niveau in maanden

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum DeFi volume stijgt 444% na Binance en Coinbase aanval

Foto: Shutterstock/Volodymyr_Shtun

We hebben dit jaar weer een gigantische hype rondom memecoins gehad en dat zorgde ervoor dat de transactiekosten op zowel Bitcoin (BTC) als Ethereum (ETH) door het dak gingen. Inmiddels begint die hype alweer af te koelen en zien we de transactiekosten terugzakken naar wat normalere niveaus. Voor Ethereum geldt op dit moment bijvoorbeeld dat de transactiekosten op het laagste punt in twee maanden tijd hangen.

Dat is een positieve ontwikkeling voor het netwerk, omdat het uiteindelijk een netwerk is dat je moet kunnen gebruiken. Hoe hoger de transactiekosten, hoe lastiger dat is.

Effect Ethereum update: aantal transacties ontploft
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Gemiddelde transactiekosten

De gemiddelde transactiekosten op Ethereum (zevendaags gemiddelde) schoten dit jaar zelfs door tot over de 20 dollar per transactie. Inmiddels is die situatie alweer redelijk genormaliseerd en zijn we uitgekomen op ongeveer 7,50 dollar per transactie. Dat lijkt nog steeds wat hoog voor een netwerk dat je op grote schaal zou willen gebruiken, maar het is in ieder geval een stuk beter dan wat het eerder dit jaar geweest is.

De laatste keer dat de transactiekosten op Ethereum zo laag waren als vandaag was medio april. Op 17 april betaalde je gemiddeld 6,57 dollar voor een transactie op het netwerk van Vitalik Buterin. Wat dat betreft is het ook belangrijk dat steeds meer mensen op Layer-2 oplossingen gaan werken.

Dat zijn oplossingen die ervoor zorgen dat het hoofdnetwerk van Ethereum wordt ontzien. Het gros van de transacties vindt zo buiten de blockchain plaats, wat goed is voor de gezondheid van het netwerk. Zo hoeft het netwerk zelf minder transacties te verwerken en gaan de kosten omlaag.

Advertentie

Memecoins als schuldige

Het lijkt erop dat het vooral de memecoins waren die schuldig waren voor de stijging van de transactiekosten op Ethereum. Met name de hype rondom PEPE zorgde ervoor dat de transactiekosten op de blockchain van Ethereum flink omhoog schoten.

Dat memecoins populair waren op Ethereum zorgde er ook voor dat de volumes van DeFi platformen ten opzichte van gecentraliseerde beursplatformen flink stegen. De volume-verhouding steeg in de periode april-mei van 2023 naar meer dan 20 procent, wat door de geschiedenis heen gezien een behoorlijk hoog percentage is.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie