Erik Juffermans Erik Juffermans
17/10/2023 16:22 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/10/2023 13:04

Ethereums Uniswap introduceert omstreden commissies

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereums Uniswap introduceert omstreden commissies

Foto: FellowNeko/Shutterstock

De oprichter van Uniswap, Hayden Adams, heeft maandag bekendgemaakt dat de DeFi beurs een kleine commissie gaat invoeren.

De decentrale exchange (DEX) op Ethereum (ETH) zal een kleine commissie van 0,15 procent heffen op zogeheten swaps. Niet iedereen is echter te spreken over deze ontwikkeling.

De commissie, die vanaf dinsdag van kracht wordt, stelt Uniswap in staat om “crypto en DeFi te blijven onderzoeken, ontwikkelen, bouwen, verbeteren en uitbreiden,” aldus Adams.

Ethereum oprichter kijkt uit naar belangrijke toekomstige update
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Ethereum DEX Uniswap introduceert commissies

Deze commissie is vooralsnog alleen van toepassing op swaps met een specifieke groep cryptomunten: ETH, USDC, WETH, USDT, DAI, WBTC, agEUR, GUSD, LUSD, EUROC en XSGD.

Volgens Bridgett Frey, een woordvoerder van Uniswap Labs, is deze selectie samengesteld na “een holistische kijk op hoe mensen Uniswap gebruiken”. Ze meent dat deze initiële lijst van tokens het meest logisch is. Ook geeft ze aan dat deze lijst waarschijnlijk in de toekomst zal veranderen, vertelt ze aan Decrypt, een Amerikaans crypto-nieuwsplatform.

In het persbericht wordt ook vermeld dat de commissie geen betrekking heeft op swaps tussen stablecoins.

Verdeelde reacties vanuit crypto wereld

Volgens critici zitten gebruikers echter helemaal niet te wachten op commissies, stelt Gabriel Shapiro van Delphi Labs. Hij beweert onder andere dat “een commissie niet duurzaam is en dat uiteindelijk de UNI-tokenbezitters zijn die ervoor opdraaien”.

Ondanks de kritiek zijn er ook veel positieve reacties op het invoeren van commissies. Zo noemt Martin Koppelmann van Gnosis het juist goed nieuws.

“Dat Uniswap een front-end commissie gaat innen, is goed nieuws. Als we betrouwbare systemen willen die schaalbaar zijn, dan moeten er entiteiten zijn met een duurzaam inkomen.”

Een andere reactie beschouwt de kritiek op de commissie als “grappig”. “Waarom kijken we niet naar MetaMask, dat gebruikers een veel hogere commissie van 0,875 procent in rekening brengt elke keer dat er een swap vanuit de wallet wordt uitgevoerd?”

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie