Ivo Melchers Ivo Melchers
10/11/2023 09:23 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/11/2023 09:16

Grootste vermogensbeheerder ter wereld vraagt ethereum beursfonds aan

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Grootste vermogensbeheerder ter wereld vraagt ethereum beursfonds aan

Foto: Valeriya Zankovych/Shutterstock

De ethereum (ETH) prijs is als een raket gestegen dankzij BlackRock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder. De Wall Street-gigant doet officieel een poging om een beursfonds voor ethereum op de Amerikaanse markt te lanceren. BlackRock strijd nu dus voor zowel bitcoin (BTC) als ethereum voor een spot Exchange Traded Fund (ETF), wat het geloof in de toekomst van de crypto-industrie onderstreept.

Ethereum kosten bereiken dieptepunt, mogelijk signaal voor ‘altseason’
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

BlackRock wil ETH beursfonds op NASDAQ

Gisteravond kwam eerst het nieuws naar buiten dat BlackRock Advisors, een afdeling van BlackRock, een iShares Ethereum Trust had geregistreerd in de Amerikaanse staat Delaware. In juni van dit jaar onderging BlackRock eenzelfde stap met haar iShares Bitcoin Trust, vlak voordat de aanvraag op het bureau van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) terechtkwam.

Het duurde slechts enkele uren voordat de NASDAQ-beurs een officiële 19b-4-aanvraag had ingediend bij de SEC om namens BlackRock een spot-ETF voor ethereum te lanceren.

In een 19b-4 formulier wordt de structuur en werking van een ETF uitgelegd. Het is een verplicht onderdeel in het aanvraagproces. De SEC heeft een bepaald aantal dagen om de aanvraag te beoordelen alvorens deze in het Federal Register wordt gepubliceerd. Deze publicatie is tevens het startschot voor de beoordelingsperiode van de toezichthouder.

Volgens de indiening zou de Amerikaanse beursgenoteerde cryptobeurs Coinbase de beheerder worden van de ether die door het fonds wordt bewaard. Een niet nader genoemde partij zal de contanten bewaren in het geval het beursfonds goedgekeurd wordt door de SEC.

BlackRock had bovendien al een zogenoemde surveillance sharing agreement gesloten met Coinbase om fraude en manipulatie te ontmoedigen.

In de indiening wordt verwezen naar de recente juridische overwinning van crypto-vermogensbeheerder Grayscale tegen de SEC in de strijd om een bitcoin beursfonds op de markt te brengen. Ook wordt er geschreven dat BlackRock van mening is dat spot-ETF’s voor ethereum goedgekeurd zouden moeten worden vanwege het feit dat op futures gebaseerde beursfondsen óók groen licht hebben gekregen.

Advertentie

Andere pogingen voor ethereum beursfonds

BlackRock is niet de eerste partij die een poging waagt om een spot-ETF voor ethereum te lanceren. Bloomberg ETF-analist James Seyffart schreef op X dat er momenteel 5 andere gegadigden zijn om een dergelijk fonds uit te brengen: VanEck, ARK Invest samen met 21Shares, Invesco, Grayscale en Hashdex.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie