Simon Bosch Simon Bosch
23/09/2023 07:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/09/2023 07:00

JP Morgan: Ethereum activiteit onverwacht gedaald na grote upgrade

icon-ethereum
Ethereum nieuws
JP Morgan: Ethereum activiteit onverwacht gedaald na grote upgrade

Foto: William Barton/Shutterstock

Ethereum (ETH) heeft het afgelopen jaar een hoop ingrijpende veranderingen ondergaan. Zo was iets meer dan een jaar geleden de overgang naar Proof-of-Stake (PoS) met de Merge een belangrijk moment en aan het begin van dit jaar stond de Shapella-upgrade centraal in de gesprekken. JPMorgan concludeert echter dat de Shapella-upgrade niet zoveel teweeg heeft gebracht. Sterker nog, sindsdien zou de netwerkactiviteit juist zijn gedaald.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Ethereum activiteit juist gekrompen in half jaar

De Shapella-upgrade (lees: de combinatie van de gelijktijdige Shanghai- en Capella-upgrades) vond plaats in april en maakte het mogelijk om ether uit het stakingcontract te halen. Staking is al sinds de Merge in september van 2022 het mechanisme dat het Ethereum-netwerk veilig houdt, maar pas sinds Shanghai zijn de coins in dit mechanisme liquide. De belangrijke functie veroorzaakte eerst de angst dat investeerders grootschalig zouden stoppen met staking. Later bleek dat dit nergens voor nodig was.

Je zou het dus kunnen zien als een belangrijke functie die het juist aantrekkelijker maakt om te investeren in het netwerk. Maar dat is niet wat er is gebeurt, concludeert JP Morgan. In een onderzoeksrapport van afgelopen donderdag staat volgens CoinDesk dat de on-chain activiteit sindsdien is gedaald.

Het dagelijkse aantal transacties is met 12 procent gedaald, terwijl het aantal actieve adressen bijna 20 procent is afgenomen, en de Total Value Locked (TVL) op DeFi-platformen gebaseerd op Ethereum is met 8 procent gedaald. Het aantal transacties en actieve adressen op het layer-2-netwerk Optimism (OP) is daarentegen juist gegroeid, met zo’n 18% zelfs. Maar het concurrerende Arbitrum (ARB) is eveneens gekrompen, met respectievelijk 28% en 93%.

Ondertussen is de krimp niet te zien aan de totale hoeveelheid gestakete ETH. Het aantal coins is juist met 50% toegenomen, ondanks dat je nu dus je coins ook weer uit het contract kunt halen.

Advertentie

Ethereum krimp veroorzaakt door macro-economie?

Het is vaak niet met zekerheid te zeggen wat dergelijke dalingen hebben veroorzaakt. In ieder geval ligt het in dit geval voor de hand dat macro-economische ontwikkelingen roet in het eten hebben gegooid. Zo lijkt de wereldeconomie langzaam in een economische crisis te belanden.

Daarnaast heeft de crypto-bearmarkt mogelijk ook een grote invloed gehad. Andere crypto-projecten zijn namelijk ook gekrompen, waaronder Solana (SOL).

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Strategen van Citibank waarschuwen voor Amerikaanse recessie
Ethereum ETF’s op lanceerplatform: Citibank voorspelt vuurwerk
BlackRock onthult ethereum ETF-kosten, laatste stap voor lancering
BlackRock onthult ethereum ETF-kosten, laatste stap voor lancering
Laatste aanpassingen ethereum ETF's uitgevoerd, lancering in juli?
Ethereum ETF’s grotere impact op de prijs dan bitcoin ETF’s
Advertentie