Simon Bosch Simon Bosch
07/11/2022 05:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/11/2022 05:05

Nu nóg meer censuur op Ethereum: hoe komt dit?

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Na een korte reeks groene dagen, volgt een behoorlijk rode dag voor crypto markt. Vooral de hardste stijgers van de afgelopen dagen, vangen vandaag de hardste klappen. Desondanks hebben we een handjevol groene koersen er vandaag tussen zitten in de top 100. De totale marktkapitalisatie van crypto zakt echter met 2,2% naar 1,11 biljoen.

Foto: sukrit3d/Shutterstock

Ethereum (ETH) was de grote favoriet van veel investeerders in de afgelopen stierenmarkt, maar nu is het beeld van de populaire altcoin langzaam aan het veranderen. De grote mate van censuur speelt hierin een belangrijke rol. Helaas wordt dit steeds erger, waardoor het netwerk nu bijna volledig neigt te voldoen aan sancties van de VS.

Worldcoin onthult nieuw Ethereum netwerk voor ‘echte mensen’
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Sancties VS beïnvloeden Ethereum

Het Ethereum-netwerk is namelijk onderhevig aan sancties van het Amerikaanse Office of Foreign Asset Control (OFAC). Dit instituut zorgt ervoor dat de sancties die de overheid van de VS oplegt worden nageleefd. Het ziet onder andere toe op de sancties tegen Rusland, en ook de sancties tegen de crypto-mixer Tornado Cash vallen onder het rechtsgebied van de OFAC. Tornado Cash is zwaar aan banden gelegd omdat het de Noord-Koreaanse overheid zou helpen om geld wit te wassen.

Een website als Tornado Cash verbieden doe je niet zomaar. Maar blockchains zijn hierin een effectief hulpmiddel. Omdat de Ethereum-blockchain berust op ‘echte’ infrastructuur zoals servers kunnen deze servers worden gebruikt om transacties afkomstig van aan banden gelegde partijen te verbieden. Tornado Cash is daar een voorbeeld van, maar in theorie is dit soort censuur veel breder door te trekken.

Hiervoor is speciale software nodig. De validators die de transacties op de Ethereum-blockchain zetten moeten namelijk rekening houden met de maatregelen van de OFAC – althans, dat vindt de overheid. Eind september voldeed 45% van de transacties aan deze eisen dankzij deze software, tot afschuw van de crypto-gemeenschap.

Advertentie

Ethereum-sancties steeds extremer

Inmiddels voldoet maar liefst 74% van alle Ethereum-blocks aan de eisen van de OFAC, zo blijkt uit data van MEVWacht.info. Deze site volgt het percentage van de zogenaamde MEV-Boost relay-servers die nodig zijn voor de sancties. Een deel van deze servers is bovendien geschikt voor een software-update waardoor ook deze validators de OFAC zouden volgen. Helaas is het percentage dan een enorme 87%.

100% komt dus steeds dichterbij. Dit wil niet zeggen dat je het netwerk niet kunt gebruiken, je kunt het dan alleen niet gebruiken voor de doeleinden die de overheid van de VS verbiedt.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie