Simon Bosch Simon Bosch
30/09/2022 16:29 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/09/2022 16:29

“45% van alle ETH-blocks voldoet nu aan sancties VS”

Nieuws

In augustus kondigde de overheid van de Verenigde Staten aan dat de crypto-mixer Tornado Cash illegaal is gemaakt voor Amerikanen. Niet lang daarna werden walletadressen die de mixer gebruikt hebben op een zwarte lijst gezet, wat tot een hoop commotie heeft geleid. Maar Ethereum (ETH) is er na de merge-upgrade niet decentraler op geworden. Een belangrijke blockchain-ontwikkelaar bevestigt dat.

Aantal actieve crypto-wallets ziet gigantische opleving, nieuw record

Ethereum voldoet aan sancties

Labrys-CEO Lachan Feeney verklaart aan Cointelegraph dat ongeveer 45% van alle Ethereum-blocks op de blockchain nu voldoen aan de sancties van de VS. Dat betekent dat transacties die afkomstig zijn van criminelen niet op de blockchain komen te staan, en dus dat mensen aan de wet moeten voldoen om hun tokens te kunnen gebruiken. Dat zal niet alleen gelden voor ETH-tokens, maar voor alle tokens op het Ethereum-netwerk.

Ongeveer 45% van alle validators draaien volgens hem MEV-boost relay-servers van de provider Flashbots. Deze dienst was eerder ook al in het nieuws omdat dit hard bij zou dragen aan de centralisatie van het netwerk. 45% van de validators zou dus van dezelfde provider afhankelijk zijn.

Hij benadrukte dat de meeste onderzoekers meten dat 25% van alle validators deze servers gebruiken. Maar in realiteit is het volgens hem eerder 45%. Deze providers zijn bedrijven die vaak zelfs afkomstig zijn uit de VS. Ze betalen validators extra om gebruik te maken van software die transacties zoals Tornado Cash uit de blocks halen. Voor stakers is het dus heel aantrekkelijk om hier gebruik van te maken, ondanks dat het niet veel goeds betekent voor de decentralisatie van Ethereum.

Advertentie

Ethereum is steeds meer gecentraliseerd

Feeney zegt bewustwording te willen creëren bij ontwikkelaars. Hij vreest dat in het ergste geval er ‘harde censuur’ wordt gebruikt. Daarbij worden gebruikers direct geforceerd om te voldoen aan bepaalde regulaties, in plaats van bijvoorbeeld via de rechtbank. Bij ‘zachte censuur’ zou je uren en hoge transactiekosten nodig moeten hebben om je transacties toe te voegen.

De angst voor censuur bestaat al langer. Bijna de helft van alle blocks zouden geproduceerd worden door slechts twee staking-providers: Lido en Coinbase. Dit zijn gewoon bedrijven die direct door de overheid op de schouder kunnen worden getikt. Met de servers van Flashbots zal dit percentage nog verder verhoogd worden.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie