Simon Bosch Simon Bosch
18/09/2022 05:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/09/2022 05:04

“Ethereum kwetsbaarder voor censuur door centralisatie na Merge”

icon-ethereum
Ethereum nieuws

Afgelopen donderdag vond de ‘merge’ plaats, de belangrijke upgrade voor Ethereum (ETH) waar sommigen een paar jaar op hebben moeten wachten. De populaire blockchain is nu officieel een Proof-of-Stake-blockchain, waardoor de tokenholders meer invloed hebben op het netwerk. Maar het netwerk is volgens onderzoekers daardoor wel erg gecentraliseerd geworden, schreven we gisteren. Volgens een voormalig FBI-onderzoeker is de blockchain nu kwetsbaarder voor censuur.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Ethereum (ETH) nu erg gecentraliseerd

Dat verklaart Coby Moran aan Cointelegraph. Moran heeft voorheen bij de FBI gewerkt, en is nu hoofdonderzoeker bij crypto-forensisch onderzoeksbureau Merkle Science. Gisteren werd bekend dat slechts twee partijen 42% van de blocks sinds de merge hebben geproduceerd: Lido en Coinbase.

Beide bedrijven investeren weliswaar voor klanten en niet alleen zelfstandig, maar toch vormt dit in theorie een groot risico. Niet veel later na de overstap bleek uit data van Nansen dat het aantal partijen die het staking-landschap domineren wel erg klein is. Lido Finance, Coinbase, Kraken, Binance en Staked.us hebben samen meer dan 65% van de staked ETH (sETH).

23% van deze groep is ongelabeld, daarvan is het dus onbekend wie het staking-contract precies is aangegaan. Uiteraard zijn deze grote partijen custodians en veelal zelfs exchanges. Dat betekent dat de stakers niet uitsluitend grote instituten zijn die de tokens vastleggen, in principe kan iedereen die zijn tokens in een smart contract wil ‘opsluiten’ meedoen.

Advertentie

Kwetsbaarder voor censuur

Toch vindt Moran het een risico. Deze bedrijven zijn door hun formaat voor overheden een gemakkelijk doelwit, bijvoorbeeld als overheden sancties willen opleggen aan bepaalde adressen. Toen de Tornado Cash-mixer in augustus sancties werd opgelegd zagen we hoe gemakkelijk dat in de praktijk eigenlijk gaat.

De overheid zou aan banden gelegde adressen de staking-beloning kunnen ontnemen en uiteindelijk zelfs van het systeem afgooien via deze grote partijen. Als ze dat niet doen, dan riskeren ze boetes, strafrechtelijk onderzoek of zelfs sancties tegen henzelf.

Op het moment van schrijven is ongeveer 13,8 miljoen ETH vastgelegd in het staking-contract. Dat is al meer dan 11% van het totale aantal ETH-tokens.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Broers stelen €23 miljoen in 12 seconden in 'unieke' ethereum diefstal
Broers stelen €23 miljoen in 12 seconden in ‘unieke’ ethereum diefstal
Bitcoin en ethereum ETF's zien plotselinge omslag in sentiment in Hongkong
Bitcoin en ethereum ETF’s zien plotselinge omslag in sentiment in Hongkong
Sinds 2023 wekelijks €25 aan ethereum kopen: dit is het resultaat
Sinds 2023 wekelijks €25 aan ethereum kopen: dit is het resultaat
Advertentie