Timo Bult Timo Bult
16/09/2022 13:32 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/09/2022 13:32

Eerste tekenen Ethereum centralisatie duiken op na Merge

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Eerste tekenen Ethereum centralisatie duiken op na Merge

Foto: Visual Unit/Shutterstock

Gisteren was het grote ethereum nieuws dat de Merge met succes voltooid is. Maar de problemen waar veel mensen op voorhand al bang voor waren, namelijk de centralisatie van het netwerk, speelden in de eerste uren na de Merge al op. Dat blijkt uit on-chain gegevens die de medeoprichter van Gnosis, Martin Köppelmann op Twitter deelde.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

420 van de 1.000 eerste Ethereum blocks afkomstig van 2 partijen

In de tweet stelt Köppelmann dat van de eerste 1.000 transactieblokken na de Merge, 420 werden verwerkt door Lido en Coinbase. Hij vroeg zijn volgers vervolgens of dit geen probleem is, of dat dit moet veranderen. Tenminste 15.000 mensen lieten hun stem horen en 75% van hen vindt dat dit onacceptabel is.

In een tweede tweet zegt hij dat het “teleurstellend” is dat twee derde van de stake in handen is van 7 entiteiten. Dit is nog meer munitie voor de critici die tegen de overstap van Ethereum naar proof-of-stake (PoS) waren. Het laat namelijk zien dat er mogelijk teveel centralisatie bestaat op het netwerk met bijvoorbeeld censuur als een van de mogelijke gevolgen.

Advertentie

Bitcoiners kritisch over huidige situatie

Uiteraard grijpen de echte Bitcoiners deze informatie aan om Ethereum ervan langs te geven. Maar Köppelmann laat zien dat de situatie bij Bitcoin niet veel beter is. Daar controleren namelijk slechts vier partijen (mining pools) 72% van het netwerk.

Maar zoals terecht wordt opgemerkt als tegenargument zijn mining pools niet hetzelfde als validators waar men ETH kan staken. Een tweet in reactie die dit tegenargument moet onderbouwen stelt dat Poolin, een van de grote mining pools, 40% van zijn hash rate kwijtraakte nadat Poolin aangaf liquiditeitsproblemen te hebben.

Kortom, Poolin verloor hierdoor naar verluidt een flink deel van zijn controle. Dit geeft tevens aan dat een mining pool niet per se een controlerende entiteit is, maar bestaat uit individuele miners die hun eigen beslissingen kunnen nemen.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie