Robin Hazekamp Robin Hazekamp
28/03/2024 20:12 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/03/2024 16:28

Politici willen duidelijkheid over ethereum, belangrijk voor toekomst

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Politici willen duidelijkheid over ethereum, belangrijk voor toekomst

Foto: r.classen/Shutterstock

Ethereum (ETH) leek er als de op-een-na-grootste cryptocurrency voor lange tijd goed vanaf te komen. Nu blijkt dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) de classificatie van de munt onder de loep moet nemen. Mocht de overheidsinstantie zijn houding tegenover de token veranderen, dan kan dit grote gevolgen hebben voor de crypto markt. 

Ethereum staking-dienst EigenLayer op het randje van een crisis
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Gary Gensler ontvangt brief wegens ethereum (ETH)

Op 26 maart is er een brief naar SEC voorzitter Gary Gensler gestuurd. Hierin kaarten leden van het House Financial Services Committee evenals het House Committee on Agriculture een groot probleem aan. De wetgevers wijzen op regelgevende onzekerheid omtrent ETH door de verschillende standpunten van de SEC en de Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

De CFTC is een onafhankelijk agentschap van de Amerikaanse federale overheid die verantwoordelijk is voor het reguleren van de futures- en optiemarkten in het land. De CFTC is opgericht om de integriteit van de markten te beschermen. Ook beschermen ze marktdeelnemers tegen fraude, manipulatie en misbruik en minimaliseren ze systeemfouten.

Advertentie

De kern van het probleem

De CFTC beschouwt ethereum over het algemeen als een commodity. Op basis daarvan zou het vallen onder de regels die van toepassing zijn op de handel in grondstoffen, evenals derivaten. Daarentegen heeft de SEC de mogelijkheid behouden dat ETH in bepaalde contexten als een effect kan worden beschouwd. 

Start-ups en bestaande bedrijven in de crypto sector kunnen terughoudend zijn om nieuwe producten of diensten te ontwikkelen als het niet duidelijk is hoe deze door regelgevers zullen worden behandeld. Dit kan de innovatie beperken en ervoor zorgen dat bedrijven mogelijk kansen mislopen of kiezen voor jurisdicties met duidelijkere regelgeving.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Druk op SEC

De HFSC en HAF wetgevers eisen meer duidelijkheid. Ze willen dat wegens de intentie van crypto-bedrijf Prometheum om institutionele bewaardiensten voor ethereum aan te bieden. Ze benadrukten de noodzaak voor de SEC om hun positie te verhelderen, gezien de bestaande tegenstrijdigheden met de CFTC. Het falen van de SEC zou de onzekerheid in de crypto markt alleen maar hebben vergroot.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie