Ivo Melchers Ivo Melchers
07/09/2023 13:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 13:00

Race om ethereum beursfonds begonnen: vermogensbeheerders wagen poging

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Race om ethereum beursfonds begonnen: vermogensbeheerders wagen poging

Foto: Shutterstock/ JHVEPhoto

De afgelopen weken staat de mogelijke komst van een ethereum (ETH) futures Exchange Traded Fund (ETF) centraal in het Ethereum nieuws. Ongeveer een maand terug hebben zes investeringsfondsen een aanvraag ingediend voor een op futures-gebaseerd beursfonds en het gerucht gaat dat enkelen vóór oktober groen licht zullen krijgen van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Nu is de jacht tevens geopend op een spot-ETF voor ethereum. Investeringsbedrijven VanEck en Ark Invest hebben namelijk een aanvraag ingediend bij de financiële waakhond.

Sinds 2023 wekelijks €25 aan ethereum kopen: dit is het resultaat
Sinds 2023 wekelijks €25 aan ethereum kopen: dit is het resultaat

Ethereum spot ETF

Op 6 september heeft de Chicago Board Options Exchange (CBOE) twee zogenoemde 19b-4-aanvragen ingediend bij de SEC met het verzoek om de beleggingsproducten ‘ARK21Shares Ethereum ETF’ en ‘VanEck Ethereum ETF’ te noteren op de BZX Exchange van CBOE.

Zoals de naam al doet vermoeden heeft Ark Invest, het vermogensbeheerbedrijf van bekende bitcoin (BTC) bull Cathie Wood, de handen ineengeslagen met 21Shares. De twee hebben ook samen een aanvraag lopen bij de toezichthouder voor een bitcoin spot-ETF.

Bloomberg ETF-analist James Seyffart merkte in een reeks berichten op X, voorheen bekend als Twitter, op dat, in tegenstelling tot de eerder ingediende S-1-aanvragen, de 19b-4-aanvragen betekenen dat het aftellen voor een besluit van de SEC nu in gang is gezet.

Ark Invest diende een paar uur vóór de 19b-4-aanvraag zijn S-1-aanvraag in en VanEck had deze in juli 2021 al ingediend. Een S-1-aanvraag geeft de intentie van een bedrijf aan om een bepaald beleggingsproduct op een nationale beurs te noteren.

Seyffart gaf tevens aan dat hij de komende dagen meer aanvragen verwacht voor ETH spot-ETF’s.

Voor nu is de effectentoezichthouder verplicht om de 19b-4-aanvragen te beoordelen en een beslissing te vellen. Echter heeft de SEC het recht om, net als bij alle bitcoin-aanvragen, de uiteindelijke beslissing meerdere keren uit te stellen.

ETH gaat BTC achterna

De SEC krijgt het steeds drukker wat betreft aanvragen voor crypto-beursfondsen. De bitcoin spot-ETF pogingen houden op het moment veel crypto-investeerders in de greep, aangezien er wordt verwacht dat de goedkeuring een enorme boost zal geven aan de adoptie.

De Amerikaanse markt wacht al jaren op een spot-ETF voor bitcoin, maar de SEC heeft alle aanvragen tot dusver tot de prullenbak verwezen. Momenteel liggen er zeven aanvragen voor een bitcoin beursfonds op tafel bij de toezichthouder, waaronder die van de enorme vermogensbeheerder BlackRock. Recentelijk verstreek de eerste deadline voor de SEC en stelde de toezichthouder alle beslissingen uit.

Vooralsnog beschikt de VS alleen over bitcoin futures-ETF’s, maar financiële reuzen doen er nu alles aan om hier verandering in te brengen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Broers stelen €23 miljoen in 12 seconden in 'unieke' ethereum diefstal
Broers stelen €23 miljoen in 12 seconden in ‘unieke’ ethereum diefstal
Bitcoin en ethereum ETF's zien plotselinge omslag in sentiment in Hongkong
Bitcoin en ethereum ETF’s zien plotselinge omslag in sentiment in Hongkong
Sinds 2023 wekelijks €25 aan ethereum kopen: dit is het resultaat
Sinds 2023 wekelijks €25 aan ethereum kopen: dit is het resultaat
Advertentie