Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
05/12/2023 14:22 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/12/2023 12:09

Reusachtige bank geeft voor het eerst obligaties uit op het Ethereum netwerk

Ethereum-ETH
icon-finance
Finance nieuws
bank-ethereum-tokenesitatie-societe-generale

Foto: Shutterstock/gary yim

Banken beginnen steeds meer interesse te tonen in crypto. Nu heeft een Franse bank, genaamd Société Générale (SocGen), voor het eerst een groene obligatie uitgegeven en deze uitgifte is voltooid en getokeniseerd op het Ethereum (ETH) netwerk. Een primeur.

Een groene obligatie is een soort schuldbewijs waarbij de opgehaalde fondsen specifiek worden gebruikt voor financiering van duurzame en milieuvriendelijke projecten. Societe Generale heeft dergelijke obligaties uitgegeven, wat betekent dat investeerders in deze obligaties kunnen investeren met de wetenschap dat hun geld naar groene projecten gaat. SocGen heeft €10 miljoen aan digitale groene obligatietokens uitgegeven. De obligaties zijn vervolgens gekocht door AXA Investment Managers (AXA IM) en Generali Investments.

SocGen beschouwt de obligatie uitgifte als een eerste stap naar het gebruik van blockchain als een opslag- en certificatietool voor uitgevers en investeerders. Het voornaamste voordeel hiervan is om transparantie te bevorderen in duurzame beleggingen.Voor investeerders in groene obligaties of andere duurzame beleggingen is het namelijk cruciaal om te weten dat hun geld daadwerkelijk wordt gebruikt voor duurzame projecten.

🚀 Nederlanders maken lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Tokenisatie als toekomst van assetbeheer

De actie van de Franse bank mankeert een belangrijk moment waarbij instituties investeren in de tokenisatie van real-world assets (RWA). Het is een proces waarbij fysieke of tastbare activa worden omgezet in digitale tokens op een blockchain. Dit proces verandert de manier waarop deze activa worden verhandeld, beheerd en geregistreerd. Het is een lucratieve markt. Volgens het investeringsmanagementbedrijf 21.co kan de marktwaarde van getokeniseerde activa namelijk oplopen tot $10 biljoen naarmate meer RWAs naar blockchain verhuizen.

Advertentie

BlackRock verkent tokenisatie

Larry Fink, CEO van ’s werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock, ziet toekomst in de tokenisatie van assets via blockchain technologie. In zijn jaarlijkse aandeelhoudersbrief benadrukt Fink de efficiëntie die blockchain biedt door het verminderen van tussenpersonen in financiële transacties. Hij stelt dat heldere regelgeving essentieel is om de volledige potentie van deze technologie te benutten. Fink waarschuwt dat de VS achterblijft bij landen zoals India en Brazilië in de adoptie van deze innovaties, wat wijst op een verschuivend landschap in wereldwijd financieel management.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie