Erik Juffermans Erik Juffermans
23/02/2024 19:12 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/02/2024 18:43

Waarom een Ethereum ETF nog jaren kan duren volgens beleggingsfonds

Bitcoin-BTC Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum ETF droom over: waarom experts geen goedkeuring verwachten

Foto: AevanStock/Shutterstock

Na de succesvolle lancering van de Amerikaanse bitcoin (BTC) spot-ETF’s, is de speculatie over een potentieel ethereum (ETH) spot-ETF inmiddels in volle gang. Volgens sommige verwachtingen zou de Securities and Exchange Commission (SEC) in mei al groen licht kunnen geven voor een ethereum beursfonds. Dan vindt namelijk de eerste uiterlijke deadline plaats.

Niet iedereen is er echter van overtuigd dat de SEC dan al een ethereum spot-ETF zal goedkeuren. Volgens Steven McClurg van het investeringsfonds Valkyrie zou het nog wel twee jaar kunnen duren voordat er daadwerkelijk een ethereum spot-ETF op de markt komt.

Kans dat Ethereum ETF er in mei komt is 50%, zegt bankgigant
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Valkyrie verwacht niet snel een ethereum ETF

Meerdere fondsen, waaronder Fidelity en Blackrock, dienden al een aanvraag in voor een ethereum spot-ETF bij de SEC. Volgens de verwachtingen is een ETH-beursfonds appeltje eitje na de goedkeuring van de bitcoin-ETF’s.

Maar volgens McClurg zijn er de nodige verschillen tussen een BTC- en een ETH-beursfonds. Het volgende zegt hij in gesprek met The Block, een Amerikaans crypto nieuws platform:

“Ik denk dat de SEC de tijd gaat nemen om alles goed te begrijpen omtrent een dergelijk product. Dit kan langer dan een jaar duren.”

Zoals bekend zijn ethereum tokens te staken tegen een rendement. Dit is volgens McClurg een extra component wat de ethereum spot ETF’s compliceert. McClurg heeft dus namens Valkyrie zijn twijfels over een spoedige lancering van een ethereum spot ETF. 

Is ethereum een commodity of security?

Een ander aspect wat de zaak compliceert, is de classificering van ETH. In de VS speelt de kwestie of ethereum wordt geclassificeerd als commodity (grondstof) of security (effect) en dat bepaalt wie toezicht houdt op de cryptomunt. Zo lang men hierover de knoop niet doorhakt, lijkt een goedkeuring van een ethereum spot-ETF nog ver weg.

Eerder deze week voerde crypto exchange Coinbase de druk op in een brief aan de SEC. In de brief legt Coinbase uit aan de SEC waarom een ethereum beursfonds goedgekeurd zou moeten worden. Hierbij wordt vooral de nadruk gelegd op de bovenstaande classificering van ethereum als commodity in plaats van als effect. 

“Onze brief legt uit wat iedereen die ook maar een beetje aandacht heeft voor het onderwerp weet: ETH is geen effect. Sterker nog, voor en na de Merge, hebben de SEC, de CFTC en de markt ETH niet als een effect behandeld maar als een commodity.”

De komende maanden worden ongetwijfeld interessant in de crypto wereld. De crypto markt lijkt een nieuwe bullmarkt te zijn begonnen en naast een potentieel ethereum-ETF komt ook de bitcoin halving steeds dichterbij.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie