Erik Juffermans Erik Juffermans
22/02/2024 18:02 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/02/2024 14:42

Coinbase in actie voor baanbrekende ethereum ETF, strijd losgebarsten

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Coinbase in actie voor baanbrekende ethereum ETF, strijd losgebarsten

Foto: Kristi Blokhin/Shutterstock

Na de succesvolle lancering van de Amerikaanse bitcoin (BTC) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) is de focus in de crypto wereld verschoven naar een potentieel ethereum (ETH) spot ETF. Inmiddels is er een ware campagne strijd losgebarsten over dit onderwerp. Meerdere partijen, zowel voor- en tegenstanders, proberen de Amerikaans Securities and Exchange Commission (SEC) nu onder druk te zetten.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Coinbase voert campagne voor ethereum ETF

Eerder deze week opperde de financiële denktank S&P Global dat een ETH ETF “nieuwe concentratie risico’s” zouden veroorzaken. Ze menen dat er een situatie zou kunnen ontstaan waarbij één partij een zeer groot deel van alle ETH in beheer heeft en deze gebruikt om het netwerk te valideren.

Op woensdag ging crypto exchange Coinbase in de tegenaanval. In 27 pagina’s legt Coinbase uit aan de SEC waarom ze een ethereum beursfonds goed zouden moeten keuren. Hierbij wordt vooral de nadruk gelegd op de classificering van ethereum als commoditeit in plaats van als effect. Dit is een onderscheid dat van groot belang is voor de goedkeuring van een potentieel ETF.

“Onze brief legt uit wat iedereen die ook maar een beetje aandacht heeft voor het onderwerp weet: ETH is geen effect. Sterker nog, voor en na de Merge, hebben de SEC, de CFTC en de markt ETH niet als een effect behandeld maar als een commoditeit,”

Aldus Paul Grewal van Coinbase. Ook reageert de brief op de bovenstaande zorgen over concentratie risico’s die een ETF met zich mee zouden brengen:

“[Ethereum’s proof-of-stake consensus] heeft een sterke aantoonbare bestuursvorm met robuuste karakteristieken wat betreft de eigendomsconcentratie, consensus, liquiditeit en bestuur. Dit vermijdt risico’s van fraude en manipulatie.”

Ethereum ETF op komst?

Coinbase zet dus alle zeilen bij om namens de crypto industrie de lobby aan te voeren voor een ethereum spot ETF. Na de goedkeuring van de bitcoin spot ETF, lijkt een ethereum beursfonds een logische stap. Een dergelijk investeringsproduct zou een volgende grote overwinning zijn voor de crypto industrie en de institutionele adoptie van ethereum naar een hoger niveau tillen.

De SEC moet uiterlijk op 23 mei de knoop doorhakken voor de eerste ethereum ETF aanvraag. Tot die tijd is het dus afwachten. De markt lijkt in ieder geval optimistisch. Na de lancering van de bitcoin ETF’s maakte de markt een korte correctie maar sindsdien steeg ETH met al bijna 40 procent en probeert momenteel de psychologische grens van 3.000 dollar te doorbreken. 

 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Lancering ethereum ETF's groot succes: explosie in eerste kwartier
Lancering ethereum ETF’s groot succes: explosie in eerste kwartier
Crypto Journaal: bullmarkt begint, ethereum ETF start & meer
Crypto Journaal: bullmarkt begint, ethereum ETF start & meer
Crypto-analist voorspelt ethereum prijs na ETF succes
Crypto-analist voorspelt ethereum prijs na ETF succes
Advertentie