Erik Juffermans Erik Juffermans
22/02/2024 18:02 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/02/2024 14:42

Coinbase in actie voor baanbrekende ethereum ETF, strijd losgebarsten

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Coinbase in actie voor baanbrekende ethereum ETF, strijd losgebarsten

Foto: Kristi Blokhin/Shutterstock

Na de succesvolle lancering van de Amerikaanse bitcoin (BTC) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) is de focus in de crypto wereld verschoven naar een potentieel ethereum (ETH) spot ETF. Inmiddels is er een ware campagne strijd losgebarsten over dit onderwerp. Meerdere partijen, zowel voor- en tegenstanders, proberen de Amerikaans Securities and Exchange Commission (SEC) nu onder druk te zetten.

Nieuwe Ethereum upgrade maakt het verliezen van private keys verleden tijd
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Coinbase voert campagne voor ethereum ETF

Eerder deze week opperde de financiële denktank S&P Global dat een ETH ETF “nieuwe concentratie risico’s” zouden veroorzaken. Ze menen dat er een situatie zou kunnen ontstaan waarbij één partij een zeer groot deel van alle ETH in beheer heeft en deze gebruikt om het netwerk te valideren.

Op woensdag ging crypto exchange Coinbase in de tegenaanval. In 27 pagina’s legt Coinbase uit aan de SEC waarom ze een ethereum beursfonds goed zouden moeten keuren. Hierbij wordt vooral de nadruk gelegd op de classificering van ethereum als commoditeit in plaats van als effect. Dit is een onderscheid dat van groot belang is voor de goedkeuring van een potentieel ETF.

“Onze brief legt uit wat iedereen die ook maar een beetje aandacht heeft voor het onderwerp weet: ETH is geen effect. Sterker nog, voor en na de Merge, hebben de SEC, de CFTC en de markt ETH niet als een effect behandeld maar als een commoditeit,”

Aldus Paul Grewal van Coinbase. Ook reageert de brief op de bovenstaande zorgen over concentratie risico’s die een ETF met zich mee zouden brengen:

“[Ethereum’s proof-of-stake consensus] heeft een sterke aantoonbare bestuursvorm met robuuste karakteristieken wat betreft de eigendomsconcentratie, consensus, liquiditeit en bestuur. Dit vermijdt risico’s van fraude en manipulatie.”

Ethereum ETF op komst?

Coinbase zet dus alle zeilen bij om namens de crypto industrie de lobby aan te voeren voor een ethereum spot ETF. Na de goedkeuring van de bitcoin spot ETF, lijkt een ethereum beursfonds een logische stap. Een dergelijk investeringsproduct zou een volgende grote overwinning zijn voor de crypto industrie en de institutionele adoptie van ethereum naar een hoger niveau tillen.

De SEC moet uiterlijk op 23 mei de knoop doorhakken voor de eerste ethereum ETF aanvraag. Tot die tijd is het dus afwachten. De markt lijkt in ieder geval optimistisch. Na de lancering van de bitcoin ETF’s maakte de markt een korte correctie maar sindsdien steeg ETH met al bijna 40 procent en probeert momenteel de psychologische grens van 3.000 dollar te doorbreken. 

 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie