Thom Derks Thom Derks
31/01/2023 13:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/01/2023 13:00

Alameda Research van FTX klaagt Voyager Digital aan voor $446 miljoen

icon-finance
Finance nieuws
Alameda Research van FTX klaagt Voyager Digital aan voor $446 miljoen

Foto: Poetra.RH/Shutterstock

Je kent Alameda Research waarschijnlijk als het zusterbedrijf van FTX, dat door Sam Bankman-Fried en zijn kompanen werd gebruikt om de tegoeden van klanten te vergokken. Dat bedrijf is nu een rechtszaak begonnen tegen het failliete Voyager Digital voor een bedrag van 445,8 miljoen dollar. Wat is er aan de hand?

Finternet? Internationale bankorganisatie zet in op crypto-technologie
  • icon-finance
    Finance nieuws

Vreemde situatie

Als we het verhaal mogen geloven, dan gaat het om wel een hele bijzondere situatie. FTX had namelijk een lening van 445,8 miljoen dollar openstaan bij Voyager Digital. Omwille van het faillissement van Voyager Digital, verzocht het bedrijf aan FTX om de lening zo snel mogelijk terug te betalen. FTX stemde daarmee in en betaalde het bedrag aan Voyager Digital.

Een paar maanden later ging FTX natuurlijk zelf op zijn gat. De faillissementsprocedure van FTX zit volgens de advocaten van het bedrijf zo dicht op die van Voyager Digital, dat zij het recht hebben om deze tegoeden nog terug te halen. Dit zou betekenen dat de schuldeisers van Voyager Digital mogelijk een groot bedrag richting FTX zien gaan.

Hoewel FTX erkende dat Alameda Research de tegoeden van gebruikers inzette voor riskante investeringen, is Voyager Digital volgens hen ook geen voorbeeld voor de industrie. Volgens de verdediging van FTX deelde het geld uit aan de industrie, zonder echt onderzoek te doen naar de bedrijven waar ze geld aan uitleenden. Denk bijvoorbeeld aan een Three Arrows Capital.

Advertentie

FTX wilde Voyager kopen

Wat de hele situatie nog gekker maakt, is dat FTX eerder nog plannen deelde om Voyager Digital te kopen. Gedurende de lente en zomer van 2022 wierp FTX zich meerdere malen op als de ‘redder’ van de industrie. Het zou met miljarden smijten om enkele bedrijven binnen de industrie overeind te houden.

Uiteindelijk leerden we in november dat FTX zelf zijn boekhouden helemaal niet op orde had. Het is nog maar de vraag in hoeverre het FTX en Alameda Research nu lukt om de tegoeden terug te halen. Ze hebben er immers zelf voor gekozen om de lening vervroegd terug te betalen.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie