Erik Juffermans Erik Juffermans
22/08/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/08/2023 19:00

Hoe de rijkste vrouw in Azië 30 miljard verloor in twee jaar tijd

icon-finance
Finance nieuws
Hoe de rijkste vrouw in Azië 30 miljard verloor in twee jaar tijd

Foto: Poetra.RH/Shutterstock

Het lijkt haast onmogelijk: 28,6 milard dollar verliezen in twee jaar tijd. Het overkwam Yang Huiyan, eigenaar van een reusachtig Chinees vastgoedbedrijf. Het aandeel van Country Garden Holdings daalde de afgelopen jaren met maar liefst 94 procent. De Chinese schuldencrisis hakt er flink in en het vermogen van de voormalig rijkste vrouw van Azië bleef niet bespaard.

🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Multi-miljardair raakt 94% van vermogen kwijt

De afgelopen jaren verloren wel meer miljardairs hun vermogen. Denk aan Sam Bankman-Fried, voormalig CEO van de gevallen crypto exchange FTX. Hij verloor zelfs binnen 24 uur zijn gehele vermogen van 16 miljard dollar. Inmiddels wacht de beste man zijn proces af achter de tralies.

Yang Huiyan verloor nog meer: 28,6 miljard dollar om precies te zijn. Ze is de eigenaar van het Chinese Country Garden Holding. Het bedrijf was niet heel lang geleden nog de allergrootste vastgoedontwikkelaar in China. Zelfs groter dan het bekende Evergrande, dat recent een faillissement aanvroeg. 

Chinese vastgoedmarkt in het nauw: dreigt een volgend faillisement?

Maar ook Country Garden Holding heeft grote problemen door torenhoge schulden. Of het bedrijf deze kan aflossen is nog maar de vraag. Met 3 miljoen mensen in dienst en een schuld van miljarden zijn de belangen groot. Het bedrijf miste al twee betalingen en het heeft nog tot begin september om de schulden af te lossen. 

Vooralsnog houdt het bedrijf het het hoofd boven water. Het bedrijf van Yang Huiyan moet echter alle zeilen bijzetten omdat een faillisement dreigt. Yang Huiyan, die het bedrijf erfde van haar vader, zag haar vermogen de afgelopen jaren verdampen. Nog altijd wordt haar vermogen geschat op ruim 4 miljard dollar

Het faillissement van Evergrande, en ook de toestand van Country Garden Holdings, zijn tekenend voor de huidige economische status van China. De gehele Chinese vastgoedmarkt lijkt aan een zijden draadje te hangen en de wereld kijkt gespannen toe. Een crisis van proportie in China zou verregaande gevolgen kunnen hebben voor de wereldeconomie.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement
Advertisement