Erik Juffermans Erik Juffermans
02/08/2023 15:10 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/08/2023 15:10

Voormalig Crypto baas van FTX onder druk: borgtocht in gevaar

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
De grootste crypto rechtszaak ooit is begonnen

Foto: lev radin/Shutterstock

Momenteel verblijft de voormalig topman van FTX, Sam “SBF” Bankman-Fried , onder huisarrest. De ex-CEO van de omgevallen crypto exchange wacht daar geduldig zijn proces af. Als het aan de aanklagers ligt komt hier snel verandering in. Zij willen namelijk dat zijn borgtocht wordt ingetrokken. SBF zou namelijk volgens de beschuldigingen potentiële getuigen onder druk hebben gezet en zich niet aan de afspraken houden. 

Bankman-Fried ontkent al deze beschuldigingen. Hij ontkent dat hij geprobeerd heeft getuigen te intimideren en er zou dus geen enkele reden zijn om zijn borgtocht in te trekken. Dit meldt Reuters.

Verliest Tron binnenkort nóg een stablecoin? Mogelijk einde voor USDT
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Verdacht gedrag van voormalig crypto baas

Een van de potentiële getuigen is Caroline Ellison, voormalig collega en liefdespartner van Bankman-Fried. SBF heeft onder andere het dagboek van Ellison gelekt aan een journalist van de New York Times. In een brief aan de rechter verklaart zijn advocaat de acties van SBF.

“Het contact van Mr. Bankman-Fried met de journalist van de New York Times was geen poging om Ellison te intimideren of om de jury te beïnvloeden. Het was simpelweg zijn recht om zijn bijdrage te leveren aan een artikel.”

Aldus de advocaat van SBF. De aanklagers hebben tot donderdag de tijd om te reageren op de brief van Bankman-Fried. Vervolgens is het aan de rechter om de knoop door te hakken. Mocht de rechter het verzoek van de aanklager inwilligen, zal SBF dus achter tralies belanden. Eerder dit jaar beklaagden de aanklagers zich ook al over het gedrag van SBF. Hij zou toen namelijk al contact hebben gezocht met voormalig collega’s bij FTX.

SBF advocaten zetten rechter onder druk

De rechter gaf SBF destijds een flinke waarschuwing en legde hem meerdere restricties op. Zo mocht hij geen berichtenapps meer gebruiken zoals Whatsapp. Dit is dus de tweede keer dat de aanklagers de rechter onder druk zetten.

Desondanks houdt SBF nog altijd zijn onschuld vol. Hij beweert dat hij niets te maken had met de misstanden bij FTX. De exchange maakte zich vorig jaar schuldig aan het gesjoemel met miljarden dollars aan klantentegoeden. Meerdere hoge piefen van FTX bekenden al schuld. Al met al ziet de situatie van SBF er niet heel best uit. In oktober zal zijn proces van start gaan.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie