Erik Juffermans Erik Juffermans
30/07/2023 17:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/07/2023 17:00

Voormalig baas van crypto beurs FTX raakt nog dieper in problemen

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Gevallen 'cryptokoning' van FTX verhuist naar nieuwe gevangenis

Foto: lev radin/Shutterstock

De voormalig topman van de in november 2022 omgevallen crypto exchange FTX zit diep in de problemen. Het leek erop dat de situatie voor ex-CEO Sam Bankman-Fried niet slechter kon, maar er is nieuwe informatie naar buiten gekomen. SBF zou in januari een potentiële getuige hebben gecontacteerd om deze te manipuleren. Daarom wil de openbaar aanklager zijn borgtocht intrekken.

Ethereum handelaren behalen twee nieuwe records
Ethereum handelaren behalen twee nieuwe records

Nieuwe wending in crypto rechtszaak FTX

Op vrijdag kwam er plotseling een nieuwe wending in de zaak tegen Bankman-Fried. Volgens de aanklager heeft SBF op 15 januari contact gehad met de huidige voorzitter van FTX US. De aanklager wil nu dat de borgtocht van SBF wordt ingetrokken. Momenteel verblijft SBF in zijn ouderlijk huis in Californië en wacht daar zijn rechtszaak af.

Enkele maanden geleden kreeg SBF al een verbod op het gebruik van berichtendiensten zoals Whatsapp. Hij zou namelijk toen ook al proberen in contact te komen met potentiële getuigen. Volgens nieuwe informatie zou hij ook zijn voormalig collega en romantische partner Caroline Ellison onder druk hebben gezet. Zo lekte hij haar dagboek en belde meer dan 100 maal met een journalist.

De aanklager beklaagde zich al eerder over het gedrag van SBF. Destijds gaf de rechter een strenge waarschuwing en legde SBF en zijn familie meer restricties op. Volgens de aanklager is dit echt niet voldoende, vandaar het huidige verzoek van de aanklager. De aanklager wil dat SBF de start van zijn rechtszaak in de gevangenis afwacht in plaats van op borgtocht.

Crypto beurs CEO SBF blijft zich misdragen

Wanneer de rechter de knoop zal doorhakken is onduidelijk. Wel staat de rechter onder grote druk. SBF heeft namelijk keer op keer aangetoond zich niet te kunnen kunnen houden aan de afspraken. Het is al met al verdacht gedrag en de zorgen van de aanklager lijken niet misplaatst.

Het bijzondere aan het hele verhaal is dat Bankman-Fried nog altijd zijn onschuld volhoudt. Hij zou nooit op de hoogte zijn geweest van de malafide praktijken die gaande waren achter de schermen bij FTX. Waarom SBF dan wel heeft geprobeerd voormalig collega’s onder druk te zetten is een raadsel. Een groot deel van deze collega’s bekende overigens al schuld.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Nieuwe memecoin strategie op Bitvavo: ‘Veel effectiever dan bitcoin’
Cryptobeurs gehackt, miljoenen aan ethereum gestolen
Cryptobeurs gehackt, miljoenen aan ethereum gestolen
Advertentie