Simon Bosch Simon Bosch
31/07/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/07/2023 19:00

Inflatie in Nederland daalt in juli verder, blijkt uit nieuwe schatting

icon-finance
Finance nieuws
Inflatie in Nederland daalt in augustus naar 3%

Foto: JPstock / Shutterstock.com

Nadat de inflatie vorig jaar de pan uit rees zijn centrale banken wereldwijd hard aan het vechten om de inflatie weer omlaag te krijgen. Dat lijkt aardig te lukken; volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de inflatie in juli opnieuw gedaald.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Nederlandse inflatie daalt opnieuw

Het CBS heeft een zogenaamde ‘snelle raming’ uitgevoerd, de maand juli is immers nog niet helemaal voorbij. Het instituut meldt dat de inflatie in juli ten opzichte van juli van 2022 vermoedelijk op 4,6% is uitgekomen. Dat is opnieuw een daling, vorige maand bedroeg dit percentage nog 5,7%.

Afgelopen mei was de inflatie nog gestegen, wat de angst wekte dat de inflatie een hernieuwde klim zou gaan zien. Maar inmiddels ligt de inflatie weer bijna op het niveau van de dip in maart. Dat suggereert juist dat de Europese Centrale Bank (ECB) juist wél kan slagen in het dempen van de inflatie – het doel van 2% komt immers weer aardig in de buurt.

De energieprijzen lijken hier de belangrijkste factor in te zijn – iets wat eerder vandaag ook al duidelijk werd uit andere cijfers. Die zijn namelijk met ongeveer 22% gedaald. Ondertussen zijn voedingsmiddelen (+11,6%) en industriële goederen en motorbrandstoffen (+6,3%) juist in prijs gestegen. Diensten zijn ook duurder geworden, maar de stijging was met 5,8% wat minder groot.

Advertentie

Goed voor crypto of juist niet?

Voor de wereld van cryptocurrencies heeft de krimp van de inflatie twee kanten. Aan de ene kant is mogelijk het positief, want een hoge inflatie betekent dat de ECB sneller geneigd is om de rentes op te voeren. Aan de andere kant betekent het dat de economie mogelijk zwakker wordt dan de bedoeling is.

Dit wordt gemeten met het Bruto Binnenlands Product (BBP) van Nederland en de rest van Europa. Net als de meeste andere activa heeft crypto bovendien baat bij lagere rentes, niet bij hoge rentes.

Het Nederlandse BBP krimpt sinds de renteverhogingen namelijk langzaam. Vandaag zijn ook de cijfers van de gehele Europese Unie beschikbaar gesteld. Deze ligt nog lager dan die van Nederland, alhoewel het cijfer van 0,6% wel iets beter is dan de verwachte 0,5%.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie