Simon Bosch Simon Bosch
31/07/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/07/2023 19:00

Inflatie in Nederland daalt in juli verder, blijkt uit nieuwe schatting

icon-finance
Finance nieuws
Inflatie in Nederland daalt in augustus naar 3%

Foto: JPstock / Shutterstock.com

Nadat de inflatie vorig jaar de pan uit rees zijn centrale banken wereldwijd hard aan het vechten om de inflatie weer omlaag te krijgen. Dat lijkt aardig te lukken; volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de inflatie in juli opnieuw gedaald.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Nederlandse inflatie daalt opnieuw

Het CBS heeft een zogenaamde ‘snelle raming’ uitgevoerd, de maand juli is immers nog niet helemaal voorbij. Het instituut meldt dat de inflatie in juli ten opzichte van juli van 2022 vermoedelijk op 4,6% is uitgekomen. Dat is opnieuw een daling, vorige maand bedroeg dit percentage nog 5,7%.

Afgelopen mei was de inflatie nog gestegen, wat de angst wekte dat de inflatie een hernieuwde klim zou gaan zien. Maar inmiddels ligt de inflatie weer bijna op het niveau van de dip in maart. Dat suggereert juist dat de Europese Centrale Bank (ECB) juist wél kan slagen in het dempen van de inflatie – het doel van 2% komt immers weer aardig in de buurt.

De energieprijzen lijken hier de belangrijkste factor in te zijn – iets wat eerder vandaag ook al duidelijk werd uit andere cijfers. Die zijn namelijk met ongeveer 22% gedaald. Ondertussen zijn voedingsmiddelen (+11,6%) en industriële goederen en motorbrandstoffen (+6,3%) juist in prijs gestegen. Diensten zijn ook duurder geworden, maar de stijging was met 5,8% wat minder groot.

Advertentie

Goed voor crypto of juist niet?

Voor de wereld van cryptocurrencies heeft de krimp van de inflatie twee kanten. Aan de ene kant is mogelijk het positief, want een hoge inflatie betekent dat de ECB sneller geneigd is om de rentes op te voeren. Aan de andere kant betekent het dat de economie mogelijk zwakker wordt dan de bedoeling is.

Dit wordt gemeten met het Bruto Binnenlands Product (BBP) van Nederland en de rest van Europa. Net als de meeste andere activa heeft crypto bovendien baat bij lagere rentes, niet bij hoge rentes.

Het Nederlandse BBP krimpt sinds de renteverhogingen namelijk langzaam. Vandaag zijn ook de cijfers van de gehele Europese Unie beschikbaar gesteld. Deze ligt nog lager dan die van Nederland, alhoewel het cijfer van 0,6% wel iets beter is dan de verwachte 0,5%.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Finance nieuws

Man (25) werd snel cryptomiljonair, maar dat had anders kunnen aflopen
Man (25) werd snel cryptomiljonair, maar dat had anders kunnen aflopen
Analyse: is het slim om je complete vermogen in crypto te investeren?
Analyse: is het slim om je complete vermogen in crypto te investeren?
Waarom bitcoin ditmaal niet meestijgt met de GameStop en memecoin hype
Gamestop-aandelen exploderen opnieuw door aanstichter van hype in 2021
Advertentie