Simon Bosch Simon Bosch
01/06/2023 19:15 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/06/2023 19:15

Stijgende inflatie in Nederland: Het mogelijke effect op bitcoin

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Stijgende inflatie in Nederland: Het mogelijke effect op bitcoin

Foto: Jarretera / Shutterstock.com

In 2022 haalde de inflatie in Nederland niveaus die we al jaren niet meer hadden gezien. Maar toch begon de wereld van crypto toen aan een diepe bearmarkt. Nu lijkt de inflatie weer langzaam toe te nemen, volgens de nieuwste maandelijkse data. Dat kan verschillende gevolgen hebben voor crypto.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Nederlandse inflatie klimt weer omhoog

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert elke maand de inflatiedata van de maand ervoor. De cijfers voor mei zijn nog niet helemaal klaar, maar het CBS heeft alvast een ‘snelle raming’ gemaakt. Dat is een schatting van de prijzen van een mandje goederen op basis van nog onvolledige data. De definitieve cijfers, die het instituut op 6 juni wil onthullen, kunnen dus afwijken.

Volgens de snelle raming was de algehele inflatie in mei 6,1% gemeten ten opzichte van mei 2022. Dat is flink hoger dan het cijfer van april, dat op 5,2% lag. Vooralsnog lijkt het cijfer in maart een bodem rond de 4,4% te hebben gevonden, sindsdien is de inflatie weer begonnen aan een klim.

Op het moment wordt de inflatie vooral veroorzaakt door diensten, industriële goederen en drank en etenswaren. Ironisch genoeg vormen brandstoffen niet meer het grootste probleem, die zorgen momenteel namelijk voor een negatieve inflatie (deflatie in jargon).

Toch moeten bedrijven ervoor zorgen dat ze geen verlies maken doordat de inflatie flink heeft huisgehouden in de economie. Zij moeten dus alsnog hogere prijzen hanteren. Dat lijkt de reden te zijn voor de hoge inflatie van bijvoorbeeld industriële goederen, die uiteindelijk overal in terechtkomen.

Advertentie

Gevolgen inflatie op crypto

Ondertussen is de Europese Centrale Bank (ECB) in mei onvermoeid doorgegaan met het verhogen van de beleidsrente. Deze ligt nu op 3,25%. Dat betekent dat het voor veel mensen en bedrijven duurder wordt om geld te lenen. Omdat de economie berust op schuld remt dit in theorie de inflatie.

Dit had in 2022 een enorm negatief effect op cryptocurrencies. Het werd namelijk ook minder aantrekkelijk om geleend geld in financiële markten te stoppen, waardoor veel aandelen bijvoorbeeld hard in waarde daalden. Ook crypto werd hierin meegetrokken, wat uiteindelijk leidde tot een kettingreactie aan faillissementen voor crypto-bedrijven.

Helaas is dit jaar duidelijk geworden dat dit een bijkomend nadeel heeft. Het wereldwijde bankensysteem berust namelijk op de waarde van overheidsobligaties, die door de stijgende rentes hard in waarde zijn gedaald. Dit veroorzaakte een enorme bankencrisis, wat crypto-investeerders juist zagen als positief voor bitcoin (BTC) en sommige andere coins. De hogere rentes kunnen dus meerdere reacties veroorzaken.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie