Thom Derks Thom Derks
04/03/2023 16:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/03/2023 16:00

Slecht voor Bitcoin? Rente VS kan nog vol procent omhoog, zegt Fed

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Aanstaande woensdag en donderdag zijn belangrijk voor de bitcoin koers

Foto: Volodymyr Maksymchuk/Shutterstock

Het is je vast niet ontgaan dat het jaar 2022 in het teken stond van inflatie en renteverhogingen. Overal ter wereld steeg de inflatie richting of over de dubbele cijfers en dat dwong centrale banken om in te grijpen. Helaas is de inflatie nog steeds niet verdwenen en zijn ze bij de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, gedwongen om na te denken over nog hogere rentes.

‘Crypto koning’ van FTX had geheime plannen om imago op te poetsen
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Waar gaan de rentes heen?

Als je het aan Thomas Barkin vraagt, de president van de Richmond Federal Reserve, dan bestaat er een scenario waarin de Federal Reserve de rente opstuwt tot 5,50 – 5,75 procent. Op dit moment hangt de rente in de range van 4,50 – 4,75 procent. Dat zou betekenen dat we vanaf hier nog een vol procent omhoog gaan.

“Dat suggereert dat de inflatie een stuk hardnekkiger is dan veel mensen voorspelden”, aldus Barkin tegen enkele journalisten bij het Stanford Institute for Economic Policy Research. Tijdens zijn toespraak bij Stanford deelde Barkin waarom hij vreest dat de inflatie weleens een stuk plakkeriger kan zijn dan gehoopt.

Aan de andere kant is het volgens Barkin ook mogelijk dat de inflatie een stuk sneller afkoelt dan wat hij verwacht. Wat dat betreft blijft macro-economie een beestje dat zich lastig laat voorspellen. Ook verwacht hij dat de Federal Reserve rond deze periode volgend jaar nog niet is begonnen met renteverlagingen.

Advertentie

Wat betekent dit voor bitcoin?

De grote vraag voor ons is natuurlijk wat deze uitspraken van Barkin betekenen voor bitcoin (BTC). In principe hebben we het afgelopen jaar al gezien dat renteverhogingen geen positieve uitwerking op de bitcoin koers hebben. Sterker nog, vorig jaar werd de koers juist gesloopt door de hogere rentes.

Dit komt onder andere omdat investeerders vanwege de hogere rente een hoger gegarandeerd rendement kunnen verdienen bij de Amerikaanse overheid. Op dit moment ligt de rente op Amerikaanse staatsobligaties rond de 5 procent per jaar.

Zo kun je als investeerder dus relatief veilig een rendement van 5 procent binnenhalen. In tijden van onzekerheid als deze, kan dat een stuk aantrekkelijker zijn dan een investering in bitcoin of andere crypto. Die kunnen meer stijgen, maar brengen ook meer risico met zich mee.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie